Ce s-a decis pentru mineri?

În urma unor negocieri aprinse, s-a decis în final soarta veniturilor pentru angajații Complexului Energetic Oltenia. Deși au fost alocații banii necesari, doi membri ai directoratului au trimis o adresă către autoritățile centrale prin care solicitau un punct de vedere asupra actului adițional la contractul colectiv de muncă.

Negocierile au început de la ora 10, deși au fost programate pentru ora 9.00.  După lungi discuții fără un numitor comun, s-a luat o oră de pauză. Inițial sindicaliștii au cerut majorarea celor trei prime anuale cu câte 300 de lei și adaosul lunar de 400 de lei. De asemenea, s-a solicitat și securizarea adaosului în contractul individual de muncă, pentru a nu depinde de ordonanțele Guvernului sau de o posibilă problemă financiară majoră a Complexului Energetic Oltenia.

La ora actuală contractul individual de muncă prevede sporul de protecție și adaosul lunar conform contractului colectiv. Prin actul adițional se va înlătura sintagma și venitul minerilor nu va mai depinde de alți factori.

În final s-a hotarat creșterea primelor de la 1300 lei la 1550 lei și impozitarea cu 10%, iar adaosul lunar pentru fiecare angajat să fie 400 lei/lunar. Așadar, de la 800 cât este în prezent va crește la 1200. Sporul de producție și adaosul  lunar au fost incluse în contractul individual de muncă și sunt independente de CCM.Toate drepturile intră în vigoare de la 1 Iunie.

Ion Popescu spune că nu este pe deplin mulțumit, însă dată fiind situația anterioară când majorarea ar fi fost aproape imposibilă și mai ales având în vedere problemele  companiei din prezent, este totuși un câștig.

În paralel la București s-a discutat astăzi și despre proiectul de lege privind reducerea vârstei de pensionare. Deocamdată nu a fost supus votului întrucât parlamentarii PSD si PNL au solicitat o nouă amânare timp de două săptămâni, cu toate că se împlinesc deja 6 luni decând proiectul se află pe masa Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială.