Amendă de 50.000 de lei

Garda de Mediu Gorj a pornit un control amplu la Complexul Energetic Oltenia, mai exact la termocentrala Turceni. Gradul de poluare s-a dovedit a fi ridicat si s-a luat hotararea sanctionarii colosului energetic cu o suma de 50.000 de lei.

Poluarea a existat încă de când primii oameni și-au format primele asezări.

Poluarea aerului este cauzata de orice substanta nedorita, care intra in atmosfera. Aceasta este o problema majora in societatea moderna. Chiar daca poluarea aerului este, in mod obisnuit, cea mai mare problema intalnita in orase, agentii poluanti pot contamina aerul de peste tot.

Aceste substante includ diferite tipuri de gaze si particule mici, care pot dauna sanatatii oamenilor si care deterioreaza mediul inconjurator. Ele pot fi in forma gazoasa, lichida sau solida. Multi poluanti sunt emanati in aer, ca rezultat al comportamentului uman.

Tocmai de aceea, reprezentanții Gărzii de Mediu Gorj, desfășoară constant controale pentru a tine sub control gradul de poluare de la nivelul județului.

Așadar, în urma mai multor sesizări privind pulberea de praf din atmosferă care se ridica deasupra orașului Turceni, s-a luat hotărârea dispunerii unui control la depozitul de cenușă al Termocentralei Turceni.

Comisarii Gărzii de Mediu Gorj au sesizat că praful de la depozitul de cenușă al termocentralei Turceni, se ridica în atmosferă din cauza vântului.

Aceștia au luat hotărârea aplicăii Complexului Energetic Oltenia a unei sancțiuni în valoare totală de 50.000 de lei.

„Deoarece episoadele de poluare atmosferică cu praf rezultat prin spulberări de pe depozitul de cenușă, aparținând termocentralei Turceni, s-au intensificat în ultima perioadă, comisarii Gărzii de Mediu Gorj au verificat măsurile stabilite la controalele anterioare. Pentru că aceste măsuri nu au fost duse la îndeplinire, s-a aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 50.000 lei, stabilindu-se un nou program de măsuri pentru combaterea acestui fenomen“, au transmis reprezentanții Gărzii de Mediu Gorj.

De la începutul lunii și până în prezent, comisarii Gărzii de Mediu Gorj au aplicat sancțiuni în valoare totală de peste 150.000 de lei.

Multe studii au demonstrat legaturile dintre efectele poluarii si sanatate. Cresterea poluarii din aer influenteaza scaderea functiei pulmonare si cresterea atacurilor de cord. Nivelul ridicat de poluare afecteaza in mod direct persoanele cu afectiuni respiratorii sau cardiace. Calitatea generala a aerului s-a imbunatatit in ultimii 20 de ani, dar zonele urbane sunt inca un motiv de ingrijorare. Persoanele in varsta si copiii sunt deosebit de vulnerabile la efectele poluarii aerului.