ActualitateSliderUltima ora

Se curăță monumentul Ecaterinei Teodoroiu

Monumentul Ecaterinei Teodoroiu a avut astăzi parte de prima etapă de curățare și conservare după ce a fost restaurat în 2019.

Reprezentanții Institutului Naţional al Patrimoniului s-au ocupat de lucrările de curățare a mausoleului, lucrări care au constat în desprăfuiri, biocidări, desprindere de straturi neaderente, hidrofobizare.

Doru Strîmbulescu, directorul Centrului „Constantin Brâncuşi”, spune că astăzi a avut loc prima etapă de curățare a monumentului după ce a fost restaurat, urmând ca următoarea acțiune de întreținere a mausoleului să aibă loc în perioada iulie-august.

Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu a fost dezvelit în ianuarie 2019,  după ce a fost supus unui proces de restaurare. Evenimentul a avut loc cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la nașterea Eroinei de la Jiu. Manifestarea a început cu proiecția filmului „Ecaterina Teodoroiu“, după care au avut loc alocuțiuni din partea istoricului Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj.

Restaurarea monumentului a costat 700.000 de lei, fonduri alocate de la bugetul loca. Ecaterina Teodoroiu a căzut pe câmpul de luptă la 22 august 1917, la orele 21,15, în fruntea plutonului ce-l comanda. A fost înmormântată în Valea Zăbrăuciorului, pe frontul Mărășeștilor, în data de 23 august 1917. Osemintele Eroinei au fost aduse la Târgu-Jiu și îngropate, la 4 iunie 1921, cu onorurile cuvenite. Mausoleul a fost inaugurat în toamna anului 1935 în prezența regelui Carol al II-lea. A fost realizat de Milița Petrașcu, ucenica lui Constantin Brâncuși.

Articole similare

Back to top button