ActualitateSliderSocial

Transporta păsări ilegal!

La nivel national, ANSVSA a anuntat că au fost luate deja măsuri pentru a preveni răspândirea virusului gripei aviare, după confirmarea acestuia la o fermă de păsări din Ungheni (Mureş).

Astfel, s-a luat hotărârea suspendării comerţului ambulant cu păsări, dar şi activităţile comerciale cu păsări vii prin intermediari. ANSVSA a dispus mai multe măsuri de protecţie, inclusiv controale la toate fermele de păsări din ţară.

Cu toate acestea, unele persoane nu țin cont de recomandările reprezentanților ANSVSA și continua să transporte ilegal păsări.

Asta s-a întâmplat și în weekend, în județul Gorj, când un bărbat din Vâlcea a fost depistat de reprezentanții DSVSA în timp ce transporta fără forme legale păsări. Bărbatul a fost sancționat cu suma de 1.200 de lei.

Robert Spînu, diretorul DSVSA Gorj, spune că în prezent, la nivelul județului Gorj nu există cazuri de gripă aviară. Acesta îi sfătuiește pe comercianți să respecte toate măsurile de siguranță privind prevenirea gripei aviare.

Comercializarea  trebuie să fie efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.

Directorul DSVSA Gorj, mai spune că gripa aviară se transmite de la păsări infectate, adesea cele migratoare, către cele sănătoase, dar poate fi transmisă și prin echipament infectat. În majoritatea fermelor autorizate, măsurile de biosecuritate ar trebui să asigure că virusul nu se va transmite la oameni.

Focarul de la ferma cu 180 de mii de păsări a dus la suspendarea de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări şi suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii. Suspendarea s-a aplicat la nivel național pe un termen de 30 de zile.

Articole similare

Back to top button