ActualitateSliderUltima ora

Vaccinarea… „peste tot”

În prezent, în România se derulează procesul de vaccinare împotriva COVID-19. Autoritățile încearcă prin orice mijloace să grăbească procesul de vaccinare, iar numărul persoanelor imunizate să fie unul ridicat.

Oficialii adoptă măsuri inovatoare pentru creșterea numărului de persoane vaccinate: de la imunizarea „la liber”, fără a mai fi nevoie de o programare până la înființarea unor noi centre în spații comerciale aglomerate.

O nouă idee propusă de autorități este posibilitatea vaccinării în farmacii. Vicepremierul Dan Barna, în cadrul unei emisiuni difuzată pe un post național, a vorbit despre faptul că în urma discuției cu Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, au stabilit ca procesul de vaccinare în farmacii să înceapă în următoarele două – trei săptămâni.

Vicepremierul susține că farmaciile sunt medii unde oamenii vin cu încredere, astfel că aducerea vaccinului în astfel de locuri va crește numărul de persoane imunizate.

Oficialul a precizat că administrarea dozei de vaccin va fi făcută de către unul dintre angajații farmaciei, dat fiind faptul că aceștia sunt familiarizați cu vaccinul, având deja pregătirea necesară pentru vaccinul antigripal.

În ceea ce privește părerile oamenilor legate de această nouă campanie: vaccinarea posibilă în farmacii, gorjenii sunt împărțiți în două tabere.

Unii consideră că este o idee bună și că vaccinarea este singura șansă de a scăpa de această pandemie de COVID-19.

Există și alți gorjeni care nu sunt de acord cu vaccinarea în spații precum cele comerciale, farmacii, parcuri și mașini, considerând că reacțiile adverse care pot apărea post vaccinare nu pot fi soluționate de către personalul de acolo.

Ba mai mult, unii cetățeni consideră că ar trebui să se găsească tratament pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, fiind o răceală cu altă denumire.

Reamintim că anunțul privind posibilitatea vaccinării în farmacii a venit în urma aprobării posibilității de testare rapidă direct în farmacii.

Ministerul Sănătății a aprobat luni un ordin care prevede că farmaciile pot opta pentru realizarea testelor antigenice rapide, după obținerea unui aviz temporar emis de DSP. Personalul care va fi implicat în activitatea de testare urmează să fie instruit gratuit, iar procedura de testare se va face în spații special amenajate în farmacii.

Ordinul Ministerului Sănătății prevede că circuitul persoanelor care vor să se testeze trebuie să fie delimitat prin marcaje sau paravane de circuitul normal pentru clienții farmaciei. Pentru testul propriu-zis nu se percepe un tarif, însă farmaciile pot percepe un cost pentru serviciul de testare.

În acest moment, pentru testarea rapidă în farmacii este prevăzut un stoc de 500.000 de teste.

Articole similare

Back to top button