ActualitateSliderUltima ora

Soluție pentru plata contribuțiilor

De 13 săptămâni minerii protestează în Piața Prefecturii, fiind din ce în ce mai îngrijorați de soarta lor. Legea privind reducerea vârstei de pensionare bate pasul pe loc, iar săptămânile trecute a primit Ministerul Muncii a spus că nu poate susține plata contribuțiilor.

Totuși, se pare că ar exista o soluție care ar exclude participarea financiară a Guvernului și implicit, o gaură în bugetul de stat. O parte din bani ar putea fi luați din Fondul de Tranziție Justă. Circa 50 de milioane de euro ar fi necesari pentru ca  minerii și energeticienii să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare.

Chiar Ministrul Fondurilor Europene este cel care afirmă acest lucru, într-un răspuns dat deputatului Radu Miruță.

Miruță spune că printre ariile finanțate de Comisia Europeană există menționate 3 variante pentru salariații afectați. Una dintre ele ar fi recalificarea profesională, alta ar fi ca aceștia să fie absorbiți de mediul economic din regiune, iar cea de-a treia ar fi pensionarea anticipată.

Așadar, din Fondul de Tranziție Justă pot fi plătiți maxim 3 ani de contribuții, așadar problema ar putea fi rezolvată. Consiliul Județean discută de ceva vreme despre Fondul de Tranziție Justă, însă până acum nu se știe nimic concret despre implementarea acestuia la nivelul județului Gorj.

Articole similare

Back to top button