Sinteza activității parlamentarilor de Gorj

La finalul lunii decembrie, parlamentarii de Gorj au plecat la București să ocupe fotoliile de la Casa Poporului pentru următorii 4 ani. La aproape jumătate de an de mandate, unii au vorbit doar la depunerea jurământului, în timp ce alții „au luat cu asalt” microfonul.

Din partea Uniunii Salvați România, Radu Miruță este deputat de Gorj aflat la primul mandat. În cele câteva luni de activitate la Palatul Parlamentului, Miruță figurează cu 13 propuneri legislative initiate și un singur proiect de hotărâre. Din 21 decembrie 2020 și până pe 19 aprilie, Miruță a vorbit o singură dată, în prima zi de mandat, atunci când a depus jurământul de credință față de țară și popor.

Tot din partea partidelor aflate la Guvernare, Gheorghe Pecingină este și el pentru prima dată în Parlament. Vorbăreț din fire, Pecingină are 7 luări de cuvânt în 6 ședințe, iar în total a ținut microfonul ocupat timp de 5 minute și 46 de secunde. Printre acestea se remarcă momentul dezbaterii proiectului de lege pentru aprobarea ajutorului de stat către CEO și ședința privind 2021 – Anul Tudor Vladimirescu. Deputatul liberal are 4 propuneri legislative inițiate și o întrebare adresată Ministrului Sănătății de atunci, Vlad Voiculescu, referitoare la măsurile dispuse de autoritate la nivelul Serviciului de Ambulanță Gorj.

Pe de altă parte, Șeful de organizație județeană, Dan Vîlceanu, este deja la al doilea mandat și se poate lăuda doar cu 3 propuneri legislative inițiate și 3 luări de cuvânt în 3 ședințe, dintre care una la depunerea jurământului. Celelalte două au făcut referire la Partidul Social Democrat, mai ales în celebra declarație „La spitalul din Târgu Jiu se moare”.  3 minute și 26 de secunde a vorbit Vîlceanu la pupitrul Parlamentului în cele câteva luni decând și-a reînoit mandatul.

Din partea opoziției, Claudiu Manta este și el pentru prima dată în Legislativ. Are două propuneri legislative inițiate și câte două luări de cuvânt, întrebări și interpelări. Totodata, a semnat 3 moțiuni depuse la Parlament. Ca timp de vorbire, Manta are fix un minut, dintre care 38 de secunde – depunerea jurământului.

Mihai Weber pe de alta parte și-a arătat experiența celor două mandate anterioare. De la depunerea jurământului și până în prezent are 6 luări de cuvânt, dintre care două declarații politice. Alte 7 au fost depuse în scris, alături de o singură propunere legislativă. Aproape 7 minute a vorbit Weber în plen și a adresat 9 întrebări și interpelări, majoritatea legate de drumurile din Gorj, Complexul Energetic Oltenia și situația Serviciului de Ambulanță Gorj.

La Senat, se pare că Ion Iordache este ceva mai tăcut decât deputații de Gorj. Nu are nicio declarație politică și nicio întrebare, interpelare sau moțiune. Totuși, are 7 inițiative legislative semnate, însă în afară de depunerea jurământului, Iordache nu a mai vorbit în plen.

Cristinel Rujan pe de altă parte s-a făcut puțin mai remarcat la Senat. Deși are doar 3 inițiative legislative, Rujan a avut două întrebări și două interpelări. Una dintre ele se referă la mobilitatea cadrelor didactice, unde a dat exemplu o situație de la Colegiul Național Spiru Haret, solicitând și un control al Ministerului în Județul Gorj. O altă interpelare a lui Rujan a fost adresată Ministerului Energiei, referitoare la Planul de Restructurare al Complexului Energetic Oltenia. În ceea ce privește „vorbitul la microfon”, senatorul social-democrat a rostit doar jurământul în data de 21 decembrie 2020.

Așadar după câteva luni de la instalare se pare că unii parlamentari sunt încă timizi în plenul Legislativului. Totuși, la conferințele de presă nu se feresc de microfon și nici de laude la adresa partidului, ori dimpotriva, critici adresate principalilor opozanți.