Start Programul Rabla

Ministerul Mediului a anunțat astăzi programele Rabla Clasic și Rabla Plus pentru anul 2021, în cadrul unui eveniment desfășurat în fața instituției. Proiectul de anul acesta vine cu o serie de noutăți, cea mai importantă fiind suplimentarea bugetului față de anul trecut, dar și majorarea primei de casare și a ecobonusului.

Românii care se gândeau să își cumpere o mașină nouă acum au toate motivele să treacă la fapte. Tichetul standard pentru Rabla Clasic a most majorat cu 1000 de lei, de la 6500 la 7500 de lei. Ecobonusurile pentru autovehiculele hibrid și cele cu emisiii de carbon scăzute au fost și ele mărite.

Pentru a stimula dezvoltarea parcului auto cu mașini electrice, bugetul a fost dublat și au fost păstrate aceleași condiții. Cei care își doresc să cumpere un autovehicul 100% eco, primesc sprijin de la stat  aproape 10 000 de euro, iar cei care vor să meargă pe varianta hybrid plug-in, 4000 de euro.

O altă noutate a Programului Rabla 2021 este legată de interdicția vânzării autovehiculului. Timp de un an de zile, cumpărătorul nu are voie să înstrăineze mașina cumpărată cu ajutorul tichetelor de la stat. Autoritățile au observat în anii trecuți o tendință de revânzare a autovehiculelor cumpărate prin Programul Rabla.

Pe baza bugetului alocat în acest an, prin “Rabla Plus” vor putea fi achiziţionate până la 6.600 de maşini electrice 100% şi aproximativ 5.000 de maşini hibride plug-in, conform datelor ministerului de resort.

După lansarea celor două programe Rabla Clasic și Rabla Plus urmează și proiectul privind reciclarea electrocasnicelor. Ministrul Mediului spune că au fost stabilite clasele de eficiență energetică pentru acordarea voucherelor, iar  în perioada următoare va fi lansat și programul Rabla pentru Electrocasnice, după ce anul acesta a ratat startul din cauza unor probleme tehnice.