ActualitateSliderUltima ora

Ce se ascunde în spatele zidurilor școlii Peșteana

O postare a deputatului Radu Miruță a stârnit un adevărat scandal în jurul a două școli din comuna Bâlteni. Miruță spunea că părinții s-au plâns de condițiile în care arată clădirea în care copiii lor învață, atașând și două fotografii cu clădirile vizate. Se pare totuși că adevărul din spatele zidurilor este cu totul altul.

Încă de la intrare peisajul este dezolant, iar aspectul de clădire părăsită ar face orice trecător să considere că școala nu poate funcționa în asemenea condiții. De la tencuiala căzută, până la uși ruginite și geamuri sparte, școala din Peșteana nu ar părea deloc conformă secolului XXI. Mai mult, inclusiv plăcuța „monument istoric” este ruptă, iar scările de acces sunt într-o stare avansată de degradare.

Grupul sanitar al școlii este la fel ca în multe unități de învățământ din mediul rural, mai exact în curte. Este racordat la apă, dar căldura lipsește cu desăvârșire la fel ca și bazinele pentru toalete. Așadar, nu doar că elevii sunt nevoiți să meargă la toaletă în frig, dar nici măcar nu pot trage apa, existând astfel suspiciunea că sănătatea copiilor este pusă în pericol.

Tot în pericol este și siguranța copiilor, mai ales că gardul de delimitare a unității de învățământ lipsește și el pe alocuri, iar câinii fără stăpân își fac veacul prin curtea școlii din Peșteana. Alături este o altă clădire, nouă, unde învață elevii de gimnaziu, astfel că în total peste 200 de copii ieșeau în pauze și puteau merge ori în pădurea din spatele unității, ori la vecini.

Pe de altă parte, dincolo de zidurile crăpate, sălile de clasă unde învață acum copiii sunt total opuse exteriorului. 3 încăperi sunt amenajate pentru elevii claselor primare, iar într-adevăr, condițiile sunt mai mult decât decente. Tabla este nouă, pardoseala a fost schimbată, iar mobilierul este conform. Conducerea a amenajat un spațiu unde cei mici se pot spăla pe mâini, dar fiind faptul că în acea clădire nu a fost trasă rețea de apă. Așadar, spațiul în care în prezent se desfășoară cursurile indiferent de scenariul covid, este unul conform, iar Inspectoratul Școlar Județean este de aceeași părere.

Marea problemă a unității de învățământ o reprezintă grupul sanitar, iar Direcția de Sănătate Publică a efectuat un control, însă până la ora redactării acestei știri raportul nu a fost finalizat.

Problema semnalată de Miruță a fost de fapt mutarea elevilor dintr-o școală care la exterior arată  foarte bine. Nici tencuiala nu este căzută și nici geamurile sparte, însă odată trecut pragul, mirosul de mucegai este primul care ureză „bun venit!”. Lambriul de pe pereți este umflat de la infiltrații, iar parchetul are probabil aceeași vârstă cu clădirea. Vopseaua de pe pereți cade la cea mai mică atingere, iar tencuiala din spatele școlii este și ea căzută.

Și sala de serbări este afectată de mucegai, iar gresia de pe scenă s-a spart, iar în prezent este acoperită cu un covor, ud și el de la infiltrații.

Deși aici grupul sanitar este în interiorul unității de învățământ, tencuiala a căzut de pe aproape o jumătate de perete, iar condițiile lasă cu siguranță de dorit.

În prezent Școala Primară nr. 2 funcționează ca grădiniță pentru 3 grupe de preșcolari.

Astfel se adeverește zicala românească „afară vopsit gardul, înăuntru leopardul”. Pe edilul comunei nu l-am găsit la primărie, ci în teren. Vasile Vlăduleanu a evitat la început să ofere un punct de vedere, însă într-un final ne-a spus că toate clădirile vor fi reabilitate și că are în vedere și unitatea de lângă Primărie, școala ce poartă numele lui Dincă Schileru.

Așadar, două fotografii alăturate unei povești spuse doar pe jumătate pot isca un adevărat scandal, mai ales că situația nu este una de câteva zile ci de aproximativ 2 ani. Elevii au fost mutați în anul 2019, însă abia acum „s-au făcut valuri” pe această temă.

Articole similare

Back to top button