Gunoiul nu e problema primarilor

După ce s-au agitat că vor rămâne cu deșeurile neridicate, mai ales după ce operatorii au comunicat că nu vor mai colecta, primarii din Gorj au cerut în nenumărate rânduri convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru a le rezolva problema. Răspunsul Prefectului îl știm deja, însă subprefectul de Gorj completează declarația, spunând că problema este a operatorilor, întrucât ei au încheiat un contract cu administratorul gropii de gunoi, nu unitățile administrativ-teritoriale.

Pe de altă parte, pe timpul situațiilor de urgență, operatorii utilităților, printre care și cei de salubritate, au obligația să își desfășoare activitatea fără întrerupere. Așadar, tentativa operatorilor de a „amenința” că nu mai colectează deșeurile vine probabil la intimidarea autorităților.

Garda de Mediu Gorj a anunțat că va demara controale la toți operatorii de salubrizare de pe raza județului, în vederea ducerii la îndeplinire a prevederilor referitoare la eliminarea deșeurilor de la unitățile generatoare.

Subprefectul de Gorj spune că insituția nici nu eliberează autorizații și nici nu ridică autorizații. Astfel, Prefectura Gorj nu are niciun rol în rezolvarea problemei privind suspendarea funcționării. Drăgușin spune că primarii care au solicitat implicarea prefecturii nu cunosc prevederile legale.

Decizia APM Gorj a venit după ce societatea ar fi pierdut în instanță un proces cu Garda de Mediu care a aplicat mai multe sancțiuni în urma nerespectării termenulor de remediere a problemelor.