CulturaSliderUltima ora

3 ani fără Viorel Gârbaciu

Viorel Gârbaciu s-a năcut la 1 iulie 1948 în comuna Telești. Părinții săi erau învățătorii satului, iar primele studii le-a făcut cu tatăl său, Gheorghe Gârbaciu. A urmat apoi liceul Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu și s-a perfecționat în mediul universitar de la Cluj Napoca și București.

A fondat în 1968 formația vocal-instrumentală Melodic Group a Casei Municipale de Cultură din Târgu Jiu, unde a fost lider, solist vocal și chitarist până în anul 1973, când s-a retras din lipsă de timp. Din 1972 a fost membru al cenaclului literar „Columna”, iar din anul 1980, timp de 6 ani a fost secretar al cenaclului.  Până atunci, 4 ani ani a fost profesor de română și muzică la Liceul Constantin Brâncuși din Peștișani. Grație succeselor obținute cu elevii în domeniul artei spectacolului a fost promovat la instituția care estăzi poartă numele Palatul Copiilor Târgu Jiu, iar creatorii, interpreții și formațiile instruite de Gârbaciu au obținut sute de premii în confruntările regionale, naționale și chiar internaționale ale divereselor genuri artistice abordate.

Mari festivaluri și gale din Gorj au fost gândite și realizate de Viorel Gârbaciu, iar din anul 2004 a condus Școala Populară de Artă din Târgu Jiu până în 2013 când s-a pensionat. În calitate de compozitor și textier, Gârbaciu a dăruit gorjenilor ale unor îndrăgite echipe sportive, iar în anul în care a trecut în neființă lucra la un imn al gorjului. Apublicat cărți, a scris poezii și a  realizat emisiuni de radio de cultură și divertisment la posturile locale din Târgu Jiu.

În anul în care Viorel Gârbaciu ar fi împlinit 70 de ani, o revistă cu mesajele prietenilor săi ar fi trebuit să îl bucure, celebrându-i contribuția asupra culturii gorjene. În schimb, fiul său, Iani, a strâns 70 de gânduri ale celor care l-au cunoscut, iar revista îl comemorează pe cel care a fost Viorel Gârbaciu.

Printre cei care au scris rândurile pline de dor se enumeră artiști, istorici, autorități și jurnaliști care au avut ocazia de a schimba câteva vorbe cu marele om de cultură.

(…) Îl port în suflet pretutindeni, îndrăznind adesea să-l mai întreb de vorbă, să-i mai cer sfatul ori să-i spun că trage cleanul pe Bistrița la vale… Cred că e plecat puțin la pescuit!…Trage, nea Viorele??? 

Aurelian Șuță (d.2021)

Viorel Gârbaciu a plecat din raza vieții, s-a dus pe marele fluviu al cerului. (…) A fost o chemare din cer spre a înălța sufletul către tărâmul celălalt. (…) Din când în când, din cetatea liniștii, Viorel Gârbaciu ne trimite semn.

                                                                             Grigore Leșe

(…)toate curg spre roata detinului și Viorel Gârbaciu va fi un punct de reper cultural de neocolit al Gorjului. La mulți ani în gândurile noastre Viorel! Nimic din seninul ce ni l-ai dat nu va sta știrb în suflet!

                                                          Emeric Imre

(…) Ne va lipsi prezența lui jovială, ne vor lipsi ideile sale, bunătatea lui, vocea caldă, melancolică de la radio. Dar o părticică din el va fi mereu la Târgu Jiu, amintindu-ne de omul care ne-a influențat pe toți.

                                                          Marcel Romanescu

Nu este deloc ușor să scrii când trebuie să vorbești despre prieteni la timpul trecut. (…) Încă sunt convins că el mă așteaptă la Târgu Jiu, cu zâmbetul lui cald și larg, înconjurat de familia lui frumoasă. Multe aș avea să spun despre Viorel Gârbaciu, dar mi-e foarte greu…(…)

                                      Ducu Bertzi

Sunt doar câteva dintre cele 70 de gânduri tipărite și miile de cuvinte nespuse de cei care l-au cunoscut pe poetul, profesorul și mai ales omul Viorel Gârbaciu.

Odihnește-te în pace, maestre!

Articole similare

Back to top button