ActualitateSliderUltima ora

Speranța „se naște” în Gorj

Locul unde pandemia de coronavirus a început în România devine în cel mai scurt timp locul unde speranța își face apariția. Primul caz de COVID-19 din țară a fost aici, în Gorj, la fel va fi și primul centru complex de recuperare post-COVID, tot în județul nostru.

Fundația „Mereu Aproape” continuă să sprijine sistemul medical din România printr-un amplu proiect în domeniul sănătății, mai exact înființarea primului centru complet de recuperare destinat pacienților ce au trecut prin cumplita boală. Proiectul este dezvoltat în contextul în care pandemia Covid-19 continuă, este o mână de ajutor întinsă spre pacienții care au sechele după infectarea cu coronavirus, fie ele de natură psihologică sau respiratorie deoarece lupta cu boala nu se încheie atunci când rezultatul testului devine negativ.

Centrul va fi înființat în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. Situat la 780 de metri altitudine, Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” este specializat în tratarea bolilor pulmonare. În prezent acesta este spital suport Covid-19 cu o secție de recuperare cu o capacitate de 39 de paturi, fiind și singurul din România cu salină terapeutică de suprafață.

Prezentă în cadrul unei emisiuni difuzată pe un post național, Alessandra Stoicescu, președintele Fundației „Mereu Aproape” a ținut să explice de ce a ales să construiască aceste centru la Spitalul de la Runcu.

Medicii vor putea lucra cu aparatură medicală pentru recuperare respiratorie, neuromusculară, antrenare respiratorie, fizioterapie și cu echipamente de kinetoterapie de uz medical. În tratarea pacienților se va implica o echipă medicală multidisciplinară, alcătuită din medic de reabilitare medicală, medic pneumolog, fiziokinetoterapeut, asistenți medicali și un psihoterapeut.

În urma infectării cu virusul SARS-CoV-2, pacienții pot rămâne cu anumite sechele cum ar fi: dureri musculare, dureri articulare, astenie fizică, oboseala musculară, dar și greutate la respiraţie.

În cadrul centrului, pacienții vor beneficia de programe de recuperare medicală fizică și respiratorie în interior, dar și în aer liber, de programe de recuperare psihologică, de haloterapie în salina găzduită de spital, precum și de programe de kinetoterapie outdoor și recreere desfășurate în Grădina Terapeutică ce urmează să fie amenajată în următoarele săptămâni.

Valoarea proiectului se ridică la aproape 200.000 de euro.

Articole similare

Back to top button