ActualitateSliderUltima ora

Laude cu bani, dar fără alte detalii

Uniunea Europeană a decis să înființeze un instrument financiar temporar în valoare de 750 de miliarde euro, separat de bugetul pe termen lung al UE, pentru perioada 2021 -2027. Scopul principal al acestuia este să ofere sprijin statelor membre pentru a face față provocărilor generate de criza Covid-19 și consecințele sale economice.

România va implementa Planul Național de Redresare și Reziliență prin care va investi peste 30 de miliarde de euro în dezvoltarea țării. Parlamentarii Gorjului, cei aflați la putere, au venit în fața cetățenilor pentru a prezenta proiectele ce vor beneficia de acești bani la nivelul județului care i-a trimis la Casa Poporului.

Majoritatea banilor ar urma să fie investiți în construcția de autostrăzi, căi ferate, sănătate, educație ori sisteme de irigații.

Așadar, Moldova ar trebui să aibă în sfârșit autostradă, iar Clujul metrou. În Gorj, s-ar putea să reușim măcar câțiva metri de pod la Lainici, promiși de mai bine de 10 ani și o centură a municipiului reședință de județ pentru care ofertantul câștigător abia face angajări. Princiaplul obiectiv va fi vestitul drum express Craiova- Târgu Jiu, drum ce încă nu și-a stabilit cu exactitate traseul.

Conform parlamentarilor liberali, în Gorj vor veni bani pentru varianta ocolitoare a municipiului, podul de la Lainici, drumul express… și altele. Iar la categoria „altele” intră obiective pe care parlamentarii le consideră benefice pentru dezvoltarea economică a județului, dar nu le-au enumerat și s-au rezumat doar la cele 3 de mai sus.

Pe de altă parte, întrebați mai multe detalii, parlamentarii s-au cam bâlbâit. Nu au știut exact nici ce procent din suma venită de la Uniunea Europeană este rambursabilă și nici care este dobânda. Mai mult, și perioada în care ar trebui restituți acei bani este o necunoscută pentru cei doi liberali prezenți la conferință.

Pentru senatorul Iordache nici nu contează de unde vin banii sau ce parte ar trebui restituită, important este să fie cât mai mulți.

Planul Național de Resdresare și Reziliență va fi pus în dezbatere publică, iar săptămâna viitoare va fi adoptat memorandumul în vaza căruia se va negocia cu Comisia Europeană. Cu toate că liberalii vorbeste despre 30 de miliarde de euro, Planul trecut astăzi prin Guvern prevede cheltuieli de peste 41 de miliarde de euro, mult mai mari decât suma ce ar urma ca România să o primească.

Articole similare

Back to top button