Munca la negru întâlnită tot mai des

În perioada 8-12 martie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a efectuat 42 de controale în domeniile relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă.

Ca urmare a neregulilor constatate, inspectorii au aplicat mai multe sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 243.000 de lei. Din cuantumul total, suma de 110.000 de lei a fost aplicată pentru muncă nedeclarată a trei angajatori din domenii precum comerțul cu amănuntul și întreținerea și repararea autovehiculelor.

Tot în cadrul controalelor efectuate, alte 130 de măsuri de remediere a deficiențelor au fost aplicate.

Două amenzi în valoare de 100.000 de lei au fost aplicate în 5 cazuri de muncă nedeclarată pentru doi angajatori din municipiul Târgu Jiu. Un alt angajator din municipiul Târgu Jiu a fost sancționat de inspectorii ITM Gorj cu 10.000 de lei.

Verificarea respectării de către angajatori a măsurilor de prevenție și protecție în vederea limitării răspândirii SARS-CoV-2 rămâne în continuare un obiectiv important pentru Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj.

Munca fără forme legale de angajare reprezintă cea mai des întâlnită abatere, fiind obiectiv permanent al acțiunilor de verificare desfășurate de inspectorii ITM Gorj.