Mai puține amenzi pentru mască

La nivel național, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele 24 de ore, peste 5.200 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 950.000 de lei, ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei. De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost întocmite, ieri, 2 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Deși situația la nivelul țării este în continuare una îngrijorătoare, românii se pare că nu înțeleg importanța respectării măsurilor de prevenire și combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2. Numeroasele controale ale poliție au avut drept rezultat sute de amenzi aplicate cetățenilor.

Inspectoratul de Poliție Județean Gorj a transmis că în ultimele 24 de ore au fost desfășurate 12 acțiuni de verificare cu efective mărite în sistem integrat, sub coordonarea Instituției Prefectului, împreună cu celelalte instituții implicate, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19.

În total, 255 de  polițiști, jandarmi și polițiști locali, lucrători ai ISU Gorj, reprezentanți ai ANPC, ANSVSA și ai Ministerului Sănătății au acționat în zone aglomerate, unităţi de alimentaţie publică şi zonele adiacente acestora, terase și mijloace de transport în comun.

În cadrul acțiunilor, au beneficiat de activitățile informativ-preventive și au fost verificate peste 1.200 de persoane, 70 de societăți comerciale, precum și peste 190 de autovehicule.

Se pare însă că numărul amenzilor aplicate este în scădere, la fel și cuantumul acestora. Puțin peste 4000 de lei a fost valoarea cumulată a sancțiunilor aplicate de către polițiștii gorjeni de ieri și până astăzi, din aproape 80 de persoane amendate.

De asemenea, au fost desfășurate acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la măsurile impuse, pe raza întregului județ, privind obligativitatea purtării măștii de protecție și păstrarea distanțării pentru toate persoanele prezente, în spațiul public, în funcție de restricțiile prevăzute în municipiu Târgu-Jiu și orașele sau comunele din județul Gorj.

Autoritățile le reamintesc cetățenilor că purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, indiferent de incidența cumulată a cazurilor. Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise sau deschise, fie publice, fie private.

ISU Gorj spune că oamenii trebuie să repsecte măsurile din pură conștință și nu de teama amenzilor aplicate.

Forţele de ordine vor desfăşura permanent în această perioadă activităţi de verificare cu privire la respectarea prevederilor impuse pe perioada stării de alertă.