Pentru indexSliderUltima ora

Nea Sandu, bătrânul nimănui

Blidea Alexandru sau nea Sandu cum îi spun vecinii, este un bărbat în vârstă de 68 de ani, din comuna Dănești, satul Șasa. Bătrânul locuiește singur într-o casă veche și dărăpănată, singurele ajutoare ale sale fiind vecinii și autoritățile locale.

Fără copiii și fără soție, nea Sandu pare că a fost uitat pe nedrept și de puținele rude pe care le mai are.

Deși nea Sandu a făcut câteva greșeli în tinerețe pentru care a și plătit, soarta pare că nu l-a iertat încă, pedepsindu-l prea aspru.

Iarnă fără căldură, imposibilitatea de a se deplasa, teama că oricând cineva i-ar putea face rău generată de faptul ca nu vede.. sunt doar câteva dintre probleme cu care se confrunta bătrânul.

Ajunși in sat, am întrebat localnicii dacă-l cunosc pe Blidea Alexandru și de aici poveștile au început să curgă..

Vecinii sunt extrem de implicați, ajutându-l pe bătrân cu alimente, mâncare gătită, dar și curățenie.

Deși nea Sandu are rude chiar și în sat, vecinii susțin că acestea nu se ocupă deloc de el.

După lungi conversații cu localnicii, am intrat în curte, unde l-am găsit pe nea Sandu, pe un scaun pe prispa casei. Am stat de vorbă cu bătrânul și am aflăt că a lucrat mai mulți ani în minerit. Nea Sandu ne-a mai spus că anul acesta a îndurat gerul, soba fiind înfundată, bătrânul nu a avut o sursă de căldură.

Bătrânul din Șasa trăiește într-o casă care stă să cadă și se confruntă cu probleme mari de sănătate. Nea Sandu nu mai vede bine și nici nu mai are putere să meargă, având mereu nevoie de sprijin.

După ce am ascultat poveștile bătrânului despre greutățile cu care se confruntă, l-am asigurat pe nea Sandu că va primi ajutor și am pornit spre primărie. Aici, primarul Mădălin Paliță ne-a primit cu brațele deschise și ne-a pus în legătură cu asistentul social din comună.

Doamna Aurora, așa cum îi spune și nea Sandu, ne-a povestit despre acest caz social. Cazul lui Blidea Alexandru a fost deja prezentat Inspecției Sociale, primăria înaintând chiar și demersuri pentru ca bătrânul să fie internat într-un centru.

În continuare, edilul Mădălin Paliță, ne-a asigurat că nea Sandu este o prioritate pentru primăria Dănești, toate demersurile pentru ca bătrânul să fie internat într-un centru fiind deja demarate.

Imaginea bătrânilor fără ajutor, care au ajuns o povară din cauza neputinței lor este tot mai vizibilă în ultima vreme. Mai toți sunt numiți „bătrânii nimănui”, sunt oameni de vârsta a treia care au povești de viață, au amintiri, dar care nu au persoane dragi care să-i sprijine și să-i iubească.

https://youtu.be/rHucnIX_–4

Articole similare

Back to top button