Peste 250 de certificate retrase de RAR în Gorj

Registrul Auto Român a transmis ieri raportul de control aferent anului 2020. Astfel, pe tot parcursul anului trecut, au fost verificate în trafic 64.096 de vehicule, din punct de vedere tehnic.

Se pare că cele mai multe neconformități au fost constatate la instalația electrică de iluminare-semnalizare -27,7%, emisiile poluante – 21,1%, punți, jante, anvelope și suspensie – 12,9% și parbriz, geamuri laterale, lunetă – 11,7%. Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 3,92% dintre vehicule şi în 1,51% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma măsurătorilor efectuate s-a constatat depăşirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 2.203 autovehicule.

Inspectorii RAR au depistat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. În cazul a 3.274 vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

În urma controalelor s-a depistat și faptul că aproximativ 2,5% dintre vehicule prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică adică aveau ITP fals, expirat sau anulat.

Echipele mixte formate din reprezentați RAR și Poliția Rutieră, au constat mai multe nereguli, astfel că 20.391 de sancțiuni au fost aplicate. De asemenea au fost retrase 16.592 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 147 de vehicule și 269 de ITP-uri au fost anulate.

La nivelul județului Gorj, au fost verificate, pe parcursul anului trecut, 735 de vehicule. Dintre acestea, 43,27% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 25 prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 16,89% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 0,54% aveau probleme legate de identificare și 2,18% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în acest județ au fost aplicate 312 de amenzi contravenționale și au fost retrase 267 de certificate de înmatriculare.

În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară.