ActualitateSliderUltima ora

Al cui e Gorjul?

Bugetul lui 2021 a trecut de Parlament exact în forma propusă de Guvern. Niciunul dintre cele peste 3000 de amendamente ale opoziției nu a fost adoptat, iar banii s-au împărțit după bunul plac al Guvernanților. Social-democrații critică „bugetul austerității”, ba mai mult, acuză coaliția că a împărțit banii preferențial, pe criterii politice.

Claudiu Manta este și el revoltat că o singură comună condusă de un primar PSD a primit bani de la Guvern. Mai mult, 95% din suma prevăzută de anexă sunt direcționați către unități administrativ-teritoriale conduse de partide aflate la guvernare.

Anexa la care fac referire parlamentarii PSD cuprinde sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2021, alocate pentru finanțarea unor proiecte de investiții și a altor cheltuieli. 25 de județe au primit în total aproape 380 de milioane de lei, Gorjul neregăsindu-se printre acestea. Din regiunea Olteniei, doar Doljul primește 4,5 milioane de lei pentru un covor asfaltic.

Deputatul PNL, Gheorghe Pecingină spune că, de fapt, și Gorjul beneficiază de investiții și dă exemplu banii pentru CEO sau drumul Scoarța – Drăgășani, ori chiar așa-zisa „autostradă a Olteniei”, în care „noi ne vom înțepa la Filiași”, însă aceasta nu trece direct prin Gorj, așadar nu poate fi băgată în categoria „investiții în Gorj”.

Liberalul a precizat și vestitul drum expres Târgu Jiu – Craiova, care ar face legătura cu autostrada, însă proiectul are deja câțiva ani. Anexa la care fac referire parlamentarii PSD ar fi din fondul de rezervă, pentru „chestiuni de urgență”, iar deputatul Pecingină spune că în acest moment, în Gorj nu este „niciun obiectiv în lucru care să necesite o urgență și bani din fondul de urgență”. Mai mult, Gorjul „va primi bani atât cât are nevoie”.

Le reamintim guvernanților că Gorjul are nevoie și de bani pentru operele lui Brâncuși, dar bugetul Ministerului Culturii nu are prevăzut acest obiectiv. Gorjul are nevoie și de spitale, sau măcar de reabilitarea celor deja existente, dar nici aici nu a fost alocat vreun leu. În schimb, unități sanitare din Sălaj, Cluj, Satu Mare și chiar 4 din Harghita vor primi bani în acest an.

Opoziția critică…și atât. Social-democrații nu au nicio acțiune concretă în acest sens și speră că guvernanții „se vor trezi din amorțeală”. Mai mult, aceștia spun că „probabil” primarii vor protesta și o remediere a problemei ar fi doar plecarea Guvernului, dar sunt conștienți că acest lucru nu se va întâmpla prea curând.

Așadar rămâne întrebarea „al cui e Gorjul?”, dacă social-democrații ar vrea să facă ceva dar au pretextul opoziției, iar liberalii consideră că județul nu are obiective „care să necesite o urgență”.

Articole similare

Back to top button