ActualitateSliderUltima ora

Mare grijă la igienizarea terenurilor

Temperaturile neobișnuit de ridicate din ultima perioadă îi îndeamnă pe tot mai mulți gorjeni să își curețe grădinile și terenurile. Însă, din comoditate poate, oamenii aleg să dea foc vegetației uscate. Unii reușesc să ajungă la rezultatul dorit fără să aibă parte de probleme deosebite. Alții sunt nevoiți să cheme pompierii.

În acest weekend mai multe astfel de incendii de vegetație uscată au avut loc în Gorj. Oamenii au ales să facă curățenie, dând foc vegetație, fără a ține cont de faptul că a bătut vântul.

Membrii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj au intervenit numai duminică seara pentru stingerea incendiilor de vegetație în patru localități: Telești, Lelești, Broșteni și Plopșoru.

Pompierii avertizează că utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor și deșeurilor menajere conduce adesea la arderi necontrolate, care produc pagube materiale sau chiar pierderi de vieți omenești. Condițiile de vânt și nerespectarea măsurilor obligatorii de protecție constituie elemente care întrețin și favorizează propagarea flăcărilor.

ISU Gorj transmite cetățenilor să ceară aviz autorităților înainte de începerea igienizării prin arderea vegetației, tocmai pentru a evita amenzile.

Atunci când aleg să își curețe terenurile și grădinile, localnicii trebuie să țină cont de anumite reguli.

În primul rând trebuie să știe că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă. Și având în vedere vântul puternic prognozat din această perioadă, ISU Gorj face un apel către cetățeni să întrerupă acțiunile de igienizare a terenurilor și să respecte recomandările transmise de autorități.

De asemenea, arderea resturilor vegetale se face doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi. Focul trebuie să fie supravegheat în permanență, iar jarul trebuie stins la finalul activității de curățenie.

Trebuie să ținem cont că este periculoasă și interzisă utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 metri faţă de locurile cu pericol de explozie cum ar fi gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi, respectiv de 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile ca lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum și ulei. Este imperios necesar să asigurăm mijloacele tehnice pentru stingerea de îndată a focului. Astfel trebuie să pregătim rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma, pentru a interveni în cazul în care focul scapă de sub control.

Articole similare

Back to top button