ActualitateSliderUltima ora

Alții au plan de decarbonare la nivel national

Afirmația dură a vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, a stârnit mai multe reacții în domeniul industriei pe cărbune. Oficialul de la Bruxelles a recomandat României modelul Germaniei, însă Președintele Directoratului CEO spune că Planul de Decarbonare a fost făcut de companie, nu de stat.

În alte țări membre ale Uniunii Europene, Planul de decarbonare a fost întocmit la nivel național, în timp ce la noi, statul nu s-a gândit la acest lucru. Germania a adoptat chiar și o lege privind decarbonarea țării.

Totodată, Burlan spune că nu se poate compara Complexul Energetic Oltenia cu nicio altă societate similară din țările membre. Compania este organizată într-o structură monocombustibil, cu un impact major pe cărbune, în timp ce în alte țări sitemul este organizat pe societăți mix energetic.

În 2018 Germania a început proiectul de decarbonare a țării. S-a constituit un grup de lucru în care i-au atras pe toți cei implicați și în 2019 au avansat o soluție. În iulie anul trecut Parlamentul Germaniei a adoptat legea decarbonării. Au fost stabilite atunci etapele decarbonării și și-au propus scăderea emisiilor de CO2 până în 2038.

O altă țintă a Germaniei este ca până în 2030, aproximativ 65% din protucția de energie să fie din surse regenerabile. Aceeași lege prevede și plata unor compensații companiilor care închid activitatea pe cărbune, dar și regiunilor afectate. Germania a estimat un cost total de 55 de miliarde de euro pentru renunțarea totală la emisiile de carbon, bani care se acordă din bugetul de stat.

Articole similare

Back to top button