Alții au plan de decarbonare la nivel national

Afirmația dură a vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, a stârnit mai multe reacții în domeniul industriei pe cărbune. Oficialul de la Bruxelles a recomandat României modelul Germaniei, însă Președintele Directoratului CEO spune că Planul de Decarbonare a fost făcut de companie, nu de stat.

În alte țări membre ale Uniunii Europene, Planul de decarbonare a fost întocmit la nivel național, în timp ce la noi, statul nu s-a gândit la acest lucru. Germania a adoptat chiar și o lege privind decarbonarea țării.

Totodată, Burlan spune că nu se poate compara Complexul Energetic Oltenia cu nicio altă societate similară din țările membre. Compania este organizată într-o structură monocombustibil, cu un impact major pe cărbune, în timp ce în alte țări sitemul este organizat pe societăți mix energetic.

În 2018 Germania a început proiectul de decarbonare a țării. S-a constituit un grup de lucru în care i-au atras pe toți cei implicați și în 2019 au avansat o soluție. În iulie anul trecut Parlamentul Germaniei a adoptat legea decarbonării. Au fost stabilite atunci etapele decarbonării și și-au propus scăderea emisiilor de CO2 până în 2038.

O altă țintă a Germaniei este ca până în 2030, aproximativ 65% din protucția de energie să fie din surse regenerabile. Aceeași lege prevede și plata unor compensații companiilor care închid activitatea pe cărbune, dar și regiunilor afectate. Germania a estimat un cost total de 55 de miliarde de euro pentru renunțarea totală la emisiile de carbon, bani care se acordă din bugetul de stat.