Tragedia din Constanța se poate repeta și la Gorj

Sistemul defectuos al României face o nouă victimă. La Constanța o femeie a murit după ce a căzut de la etajul 6, încercând să se salveze din flăcările care îi cuprinseseră apartamentul. O autospecială cu scară ar fi fost șansa acesteia, însă  a ajuns prea târziu, întrucât la nivelul județului există doar 3 autoscări, iar cea mai apropiată era la 8 km distanță.

Situația tragică se poate repeta și în Gorj, oricând. Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență dispune de doar două autoplatforme pentru lucrul la înălțime. Una dintre ele se află la Detașamentul de Pompieri din Târgu Jiu, iar cealaltă la unitatea din Turceni.

Ne putem bucura că toate autospecialele fucționează, dar rămâne întrebarea ce se întâmplă dacă un apartament de la ultimul etaj al unui bloc din municipiul Motru este cuprins de flăcări. Dacă în Constanța autoscara aflată la 8 km a ajuns după mai bine de 20 de minute de la apelul 112, în Gorj cea mai apropiată ar fi la 50 de kilomteri, așadar deznodământul unui astfel de eveniment ar fi similar cu cel de la Constanța.

Mai mult, existând doar două autoplatforme, nu știm ce s-ar întâmpla nici în cazul în care ar izbucni 3 incendii la înălțime, în 3 localități diferite. O viață ar trebui sacrificată din cauza lipsei dotărilor necesare.

O pernă pneumatică în fiecare detașament nu ar costa nici la fel de mult precum o autoplatformă și ar putea fi și șansa la viață pentru o persoană aflată într-o situație de criză. Guvernanții s-au trezit abia acum că pernele pneumatice lipsesc de pe teritoriul întregii țări, fiind disponibile doar câteva, în 4 județe.