ActualitateSliderUltima ora

Pensiile speciale au fost eliminate

Plenul reunit al Parlamentului a votat, miercuri proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru deputați și senatori, după ce comisia de statut a respins cele două inițiative legislative ale PNL și USR. Cu 357 de voturi pentru și niciun vot împotrivă, proiectul a fost adoptat. Deși face parte din Coaliția de guvernare, UDMR a votat împotrivă și i-a acuzat pe ceilalți de demagogie și populism.

Statul român plătește aproximativ 37 de milioane lei pentru pensiile speciale a 870 foști parlamentari.

Potrivit textului adoptat, “articolele 49 şi 50 din Legea statutului deputaţilor şi senatorilor se abrogă”.

“De la intrarea în vigoare a prezentei legi, încetează plata indemnizaţiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea statutului deputaţilor şi senatorilor”, potrivit textului adoptat, propus de USR PLUS.

De asemenea, legea se renumerotează şi va fi republicată în Monitorul Oficial, după cum prevede un alt amendament al PNL.

Prevederi din celelalte proiecte legislative privind eliminarea pensiilor special ale parlamentarilor, care au fost depuse de USR-PLUS și PNL, au fost preluate ca amendamente la proiectul PSD.

Primul proiect privind eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor a fost depus de USR în 2017, imediat după intrarea în Parlament. Nu a avut succes însă în timpul majorității PSD.  Social-democrații au refuzat atunci când au avut majoritatea în Parlament, să voteze vreun proiect legislativ privind eliminarea pensiilor speciale. Schimbarea de optică a apărut după intrarea în Opoziție, iar puterea în partid a fost preluată de Marcel Ciolacu.

Parlamentul a adoptat anul trecut două proiecte de lege: primul a vizat eliminarea tuturor pensiilor speciale, iar cel de-al doilea impozitarea lor cu 85%. Ambele au fost respinse de Curtea Constituțională.

Articole similare

Back to top button