ActualitateSliderUltima ora

Prelungirea stării de alertă

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre prin care propune prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând cu data de 12 februarie.

Art.1 – Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 12.02.2021.

Anexa care însoțește Hotărârea nr. 8 din 10.02.2021, prevede păstrarea măsurilor deja aflate în vigoare și anume: purtea obligatorie a măștilor de protecție, interzicerea evenimentelor private, închiderea restaurantelor în interior, a teatrelor și cinematografelor în zonele unde incidența depășește pragul de 3 infectări la mia de locuitori, restricțiile de circulație între orele 23:00 – 05:00 și desfășurarea activității de către operatorii economici doar în intervalul oral 05:00-21:00.

În actuala anexă, o modificare ar fi în ceea ce privește modul de calculare a incidenței, nu mai este prevăzută și excluderea focarelor din spitale și instituțiile de îngrijire.

Introducerea focarelor în calculul incidenței a fost anunțată chiar de săptămâna trecută de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Este vorba mai exact despre focarele din spitale și din centrele de îngrijire, care nu erau puse până acum în calculul ratei de infectare.

Premierul Florin Cîțu este însă de altă părere. Acesta a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă, că nu este de acord să fie schimbat modul de calcul al ratei de incidență, așa cum își dorește Ministerul Sănătății, dacă nu sunt argumente științifice clare pentru a face această modificare, în condițiile în care cifrele de acum arată o gestionare bună a pandemiei cu măsuri care au ținut cont de actuala formulă de calculare a ratei de incidență.

Hotărârea numărul 8 a CNSU urmează a fi prezentată în ședința de Guvern, unde ulterior va fi aprobată sau nu.

Articole similare

Back to top button