ActualitateSliderUltima ora

Sistemul SUMAL considerat benefic

Defrişarea pădurilor este o problemă globală, care, din păcate, nu ne ocoleşte. În fiecare oră, în România sunt tăiate trei hectare de pădure şi se acţionează foarte puţin pentru a reîmpăduri zona exploatată, defrişarea abuzivă expunându-ne riscului dezastrelor naturale. În ciuda eforturilor de a limita acest fenomen al defrișărilor ilegale, acestea continuă să fie o problemă majoră a țării.

Autoritățile din România au făcut în acest weekend, un pas extrem de important în combaterea defrișărilor ilegale, au implementat un nou sistem de monitorizare a lemnului tăiat SUMAL 2.0.

SUMAL 2.0, cel mai important sistem informațional de urmărire a materialului lemnos, a intrat în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 00:00.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor susține că noul sistem informatic va contribui la debirocratizarea sectorului, prin eliminarea mai multor registre și documente, precum și prin automatizarea fluxurilor de date care până acum se realizau manual.

Pentru administratorii de păduri – ocoalele silvice de stat și private au fost înlocuite registrul ”Marcări” și cel al ”dispozitivelor de marcat”. Începând din 31 ianuarie, administratorii vor utiliza varianta lor electronică din noul SUMAL.

De asemenea, au fost înlocuite fișele de marcare de mână, precum și centralizările aferente. Odată cu implementarea SUMAL 2.0, toate marcările se vor realiza electronic în teren, iar volumele se calculează și se transmit automat. De menţionat este faptul că noul SUMAL are capacitatea de a descoperi automat eventuale erori din culegerea datelor dendrometice, astfel încât acestea să poată fi corectate în timp util.

Primarii din Gorj consideră că acest sistem este bine-venit. Gheorghe Epure, edilul comunei Polovragi susține că știe deja de existența SUMAL 2.0, fiind chiar de acord cu punerea în aplicare, mai ales că în anumite zone ale țării sunt extrem de întâlnite fenomenele de tăieri ilegale ale pădurilor.

În România se taie neautorizat într-un an aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, adică cu 20 de milioane peste cifrele oficiale.

Articole similare

Back to top button