Fără categorie

Planuri pentru Fondul de Tranziție Justă

Până în 2030 românia trebuie să scadă nivelul emisiilor de CO2, iar gorjul și Hunedoara sunt două dintre județele care produc cele mai mari cantități de noxe. Pe de altă parte, mineritul și energia sunt industriile principale care susțin economia județelor, iar renunțarea la acestea determină o criză pe plan local.

Uniunea Europeană propune trecerea de la energia pe combustibil fosil către energie verde. Acest lucru preupune însă pierderea mai multor locuri de muncă. Pentru a trece cu bine prin șocul forței de muncă, au fost alocate fonduri în vederea investițiilor, pentru a-i ajuta pe cei ce-și vor pierde serviciul.

Gorjul ar urma să primească 1,2 miliarde de euro, însă doar dacă autoritățile locale vor reuși să facă proiecte pentru atragerea acestor resurse. Au fost gândite 4 direcții de investiții pentru a acoperi nevoile județului.

Vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Dorin Tașcău, spune că întâi trebuie așteptat verdictul în privința Complexului Energetic Oltenia, iar mai apoi trebuie analizate variantele. Comisia Europeană nu ar agrea trecerea pe gaz a termocentralelor, așadar soarta CEO este încă incertă.

Cele 4 direcții de investiții cuprind atât reconversia profesională, cât și economia circulară sau turismul. Deocamdată,  Consiliul Județean așteaptă aprobarea bugetului pentru a putea începe proiectele propuse. Printre acestea se numără și reabilitarea Casei Tineretului, clădire aflată în administrarea autorităților județene.

 

Articole similare

Vezi si
Close
Back to top button