S-au împărțit clasele de liceu

Județul Gorj nu este singurul care s-a depopulat în ultima perioadă. Însă, din fericire, alte județe înregistrează un excedent școlar. Unul dintre motivele depopulării ar fi scăderea natalității, iar un altul situația economică.  Mai multe familii au fost nevoite să părăsească județul pentru a-și găsi un trai mai bun, iar asta se resimte și în populația școlară.

La nivel central s-a luat decizia ca numărul de elevi la clase să fie redus de la 28 la 26 pentru licee și chiar la 24 pentru unele școli generale. Marile colegii sunt preferate de părinți, însă și aici au fost reduse clasele de a IX-a. Nu este exclus ca de exemplu, la un liceu cu 4 clase să rămână doar cu 3, iar numărul de locuri să fie limitat. Astfel, concurența pentru un colegiu cu rezultate bune ar putea crește.

Privitor la situația Liceului de Arte din Târgu jiu, Inspectorul Școlar General, Maria Cochină, spune că situația nu este chiar așa cum a fost redată de către cadrele didactice. Conducerea instituției de învățământ solicitase 3 clase, lucru care nu a fost aprobat. Așadar, Cochină spune că nu a fost desființată nicio clasă, întrucât aceasta nu exista.

Cochină a spus și că va verifica dacă atât profesorii cât și elevii care au participat la protest trebuiau să fie la ore în acel moment. Mai mult, la Liceul de arte ar activa cadre didactice pensionare, sau chiar care au câte două norme. Așadar, Arhitectura nu va fi o clasă distinctă, ci comasată cu artele ambientale și design.

Pentru celelalte instituții de învățământ, s-a mers pe două variante: cea în care va exista o clasă cu profil tehnic sau una cu profil teoretic. În acest fel, acolo unde nu sunt suficienți elevi pentru o câte o clasă corespunzătoare ambelor profile, a rămas doar unul singur. La împărțire s-a avut în vedere distanța și lipsa elevilor, dar și rezultatele la Bacalaureat.

Colegiile Ecaterina Teodoroiu și Spiru Haret vor rămâne cu 6 clase. Colegiul Economic va avea 4 clase teoretice și doar una tehnică, în timp ce alte instituții din Târgu Jiu vor începe următorul an școlar cu câte 2, 3 sau maxim 4 clase.