Calvarul traficului la Rânca

Românii se pare că au ales să își petreacă Ziua Națională a Micii Uniri în stațiunea montană Rânca, în stil tradițional.

Pentru iubitorii sporturilor de iarnă, stratul consistent de zăpadă prezent în stațiune, a reprezentat un motiv de bucurie, schiatul sau mersul cu săniuța desfășurându-se astfel în cele mai bune condiții.

Deși ne aflăm în plină pandemie, Rânca a fost gazdă în acest weekend pentru mii de turiști veniți din toată țară. Veselia și voia bună au domnit atât pe pârtii, cât și în cabane.

Volumul extrem de mare de turiști prezenți în stațiune a dus la o menținere a numărului ridicat de evenimente: 5 intervenții în acest weekend. Turiștii nu au venit destul de bine pregătiți și echipați, astfel că salvamontiștii au fost solicitați să intervină zilnic.

Sfârșitul distracției pentru miile de turiști, s-a transformat în calvar însă la întoarcerea către casă. Cozi kilometrice de mașini s-au format la ieșirea din stațiune. Drumul de la baza telescaunului din Vârful Păpușa și până în platoul cu puncte de vanzare a fost parcurs de turiști în mai bine de o ora jumătate, fiind ambuscade în ambele sensuri de mers.

Cauza principală a acestor aglomerații a constituit-o situația parcărilor, principala problemă ce necesită a fi rezolvată pentru a avea ulterior un turism de calitate și civilizat.