ActualitateSliderUltima ora

Start vaccinare. Scena 2

Startul imunizării din etapa 2 s-a dat conform programului, pe 15 ianuarie. Cel care „a spat gheața”  astăzi a fost președintele României, Klaus Iohannis. Șeful Statului s-a vaccinat la Spitalul Militar. Acesta a declarat că vaccinul este sigur și eficient, recomandând tuturor imunizarea.

În Gorj sunt organizate 5 centre de vaccinare pentru cea de-a doua etapă. Prefectul de Gorj, Cosmin Pistol, a declarat că în perioada 15-19 ianuarie, se vor vaccina cei aflați în centrele de asistență socială și centrele rezindențiale. Acolo se vor imuniza un număr de 432 de persoane.

De luni, vor fi operaționalizate cele 5 centre de vaccinare din Bâlteni, Motru, Târgu Cărbunești și Târgu Jiu. Prefectul spune că totul este pus la punct pentru începerea fără probleme a etapei secunde. Centrele dispun de o zonă de triaj, una de așteptare, una de vaccinare și ultima, cea post-vaccinare. Inclusiv ordinea imunizării din această etapă va fi prioritizată. Cosmin Pistol a declarat că întâi vor fi vaccinați cei aflați în grupa de risc, iar mai apoi lucrătorii din domenii cheie. Printre aceștia, se regăsesc cei din apărare, administrație, alimentație, ori producție.

Și angajații Prefecturii se vor vaccina. Doar 32 de salariați din cei 68 și-au exprimat dorința de a se imuniza, printre care și reprezentantul Guvernului în Teritoriu.

Cetățenii care vor să se vaccineze se pot înscrie individual pe platforma specială pusă la dispoziție de Executiv, pot apela la numărul unic național 021/414.4425, ori pot fi încriși prin direcțiile de asistență socială. În cazul bolnavilor cronici, este recomandat ca programarea să fie făcută de medicul de familie. Programarea poate fi făcută și de angajator pentru salariații din domeniile prevăzute.

S-a estimat un număr de 30 000 de doze necesare pentru această etapă în județul Gorj. Într-o zi, pot fi imunizați aproximativ 60 de oameni în fiecare centru din cele 5 care vor fi funcționale de luni.

Articole similare

Back to top button