Manifestare închinată nașterii Eroinei de la Jiu

Astăzi, 14 ianuarie, se împlinesc 127 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu, cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, unde s-a sacrificat eroic în bătălia de la Mărășești, în momentul în care se afla în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

Ecaterina Teodoroiu, pe numele real Cătălina Vasile Toderoiu, s-a născut la Vădeni, astăzi parte a orașului Târgu Jiu, într-o familie de agricultori.

Autoritățile au organizat o acțiune închinată „Eroinei de la Jiu”, în Piața Prefecturii, unde Gheorghe Nichifor, consilier județean și profesor de istorie, a ținut un discurs în care a prezentat cu mândrie istoria marii eroine.

În continuare, Victorița Lăcătușu a adus un omagiu Ecaterinei, printr-un cântec de jale, iar membrii Ansamblului Doina Gorjului, împreună cu membrii Consiliului Județean au depus flori la Mausoleul eroinei.

Ecaterina Teodoroiu a fost, prin exemplul sacrificiului personal, eroina-simbol a Primului Război Mondial. A fost femeia-soldat care nu a dorit să rămână în spatele liniilor unde se dădeau luptele ci a ales să fie acolo unde moartea lovea pe nevăzute.