ActualitateSliderUltima ora

Confuzie pe constituționalitatea pensiilor

Imediat după ședința Curții Constituționale, au apărut informații că judecătorii au decis că majorarea pensiilor cu 40% este constituțională, adică Parlamentul a avut dreptate și Guvernul a sesizat degeaba CCR. Oamenii s-au bucurat degeaba. Comunicatul transmis de Curtea Constitutională a arătat exact contrariul.

CCR precizează că a fost admisă obiecția de neconstituționalitate și că dispozițiile articolelor din Lege sunt neconstituționale. Curtea mai arată și că decizia a fost admisă cu unanimitate de voturi. Pe scurt, Guvernul a avut dreptate, iar modificarea social-democraților este neconstituțională.

Mai mult, Curtea explică faptul că eliminarea din Ordonanța dată de Guvernul Orban a articolelor prin care pensiile erau majorate cu doar 14%, creează un vid legislativ. Parlamentarii PSD nu au specificat o nouă valoare a punctului de pensie, ci doar au eliminat articolele din Ordonanța de Urgență, presupunând că automat intră în vigoare majorarea de 40%.

În acest caz, Legea majorării cu 40% a pesniilor se va întoarce în Parlament pentru a fi modificată.

În acest moment este în vigoare Ordonanța de Urgență dată de Guvernul Orban care prevede majorarea punctului de pensie cu 14% de la 1 septembrie 2020.

Chiar dacă decizia Curții ar fi fost alta, nu ar fi avut niciun impact în plan practic. Legea ar fi mers spre promulgare la Președintele României, iar acesta ar fi avut varianta de a o trimite înapoi în Parlament pentru reexaminare. Cu alte cuvinte, același rezultat ca și în cazul în care Legea ar fi fost constituțională.

Articole similare

Back to top button