ActualitateSliderUltima ora

ANAF, cu ochii pe conturile românilor

Anunțul că registrul central electronic pentru conturi bancare şi conturi de plăţi identificate prin IBAN este operaţional de ieri, a fost făcut printr-o postare pe pagina de Facebook a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Astfel, toate instituțiile care au conturi pentru persoane fizice și juridice trebuie să trimită Fiscului datele financiare.

Potrivit ANAF, noul articol introdus în Codul de procedură fiscală vizează extinderea sferei de aplicare a acestuia, astfel încât, pe lângă instituţiile de credit, sunt obligate să transmită o serie de date şi informaţii şi instituţiile emitente de monedă electronică şi instituţiile de plată.

Această modificare este justificată de necesitatea adoptării unor măsuri legislative pentru a combate riscurile legate de anonimatul tranzacţiilor cu monede electronice. Practic, autoritățile fiscale vor avea acces la toate datele din conturile bancare pe care le au românii la bănci.

În consecință, instituțiile financiare sunt obligate să trimită Agenției Naționale de Administrare Fiscală toate datele despre conturile persoanelor fizice sau juridice, potrivit unei ordonanțe de urgență care transpune în legislația națională o directivă europeană.

Deputatul Gheorghe Pecingină a declarat la emisiunea „În interes public” de la Gorj Tv că românii ar trebui să se bucure de aplicarea Directivei Europene. În acest fel, vor fi verificați cei care au venituri mici, dar case și mașini de lux. ANAF va verifica astfel proveniența banilor.

Și în trecut s-a mai încercat aplicarea Directivei, însă fără succes. Pecingină spune că este normal ca toate persoanele să plătească taxe și impozite la stat, iar prin verificările făcute de ANAF vor fi depistați cei care încalcă legea.

ANAF va putea să înceapă o supraveghere a circuitului banilor în România și să identifice eventualele tentative de spălare de bani sau de finanțare a unor activități teroriste. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală menţionează că datele recepţionate de la entităţile raportoare, sunt utilizate inclusiv de instituțiile de cercetare penală.

Articole similare

Back to top button