ActualitateSliderUltima ora

Vaccinul eficient și împotriva noii tulpini de coronavirus

Vești bune au început să apară. Vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19 s-a dovedit a fi eficient împotriva mutaţiei depistate la noile variante cu transmisibilitate crescută ale coronavirusului.

Rezultatele unui studiu de laborator realizat de compania americană indică faptul că vaccinul anti COVID-19 este eficient şi în neutralizarea coronavirusului cu aşa-numita mutaţie N501Y a proteinei spike. Studiul a fost condus pe baza sângelui recoltat de la persoane care au fost vaccinate. Rezultatele sunt limitate, deoarece nu analizează setul complet de mutații.

Phil Dormitzer, unul din oamenii de știință de top ai echipei Pfizer, a spus că este „încurajator faptul că vaccinul pare a fi eficient împotriva noii tulpini apărute în Regatul Unit, precum și împotriva altor 15 mutații pe care compania le-a analizat în faza de testare”.

Omul de știința a punctat de asemenea că deși vaccinul a avut efect pentru 16 mutații diferite, poate exista o nouă mutație pentru care să nu fie eficient.

Acum am testat 16 mutații diferite, și niciuna dintre ele nu a avut un impact semnificativ. Astea sunt vești bune, dar nu înseamnă că e general valabil și că se va aplica și la o eventuală a -17-a mutație.”

În următoarele săptămâni, cercetătorii plănuiesc să continue efectuarea unor teste similare, în urma cărora să obțină mai multe informații și date, pentru a vedea dacă vaccinul este eficient împotriva altor mutații descoperite în variantele din Africa de Sud.

Vaccinul Pfizer-BioNTech și cel de la Moderna, care implică tehnologia ARN mesager, pot fi modificate rapid pentru a fi „compatibile” și eficiente împotriva noilor tulpini ale virusului, în caz de urgență.

Oamenii de știință susțin că aceste modificări ale vaccinurilor s-ar putea realiza în mai puțin de 6 săptămâni.

Articole similare

Back to top button