ANRE prelungește termenul

Majorarea prețului energiei electrice cu până la 30% pentru contractele vechi a stârnit un val de nemulțumiți în rândul cetățenilor. Singura soluție pe care oamenii o aveau la dispoziție pentru ca facturile să rămână la fel consta în încheierea unui nou contract cu un alt furnizor sau reînoirea celui vechi.

De la 1 ianuarie, prețul energiei electrice nu a mai fost  reglementat de ANRE așa cum era până acum. Decizia duce la creșterea tarifelor în regim de serviciu universal. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a impus initial un termen limită pentru încheierea contractelor la sfârșitul lunii.

Informația i-a luat prin surprindere pe majoritatea cetățenilor. Un sondaj arată că în decembrie, la începutul lunii, peste 90% dintre consumatorii casnici nu știau de liberalizarea pieței de la 1 ianuarie.

Valul de nemulțumiri privitor la perioada foarte scurtă în care consumatorii să se decidă asupra unui furnizor a determinat autoritățile să prelungească termenul. Astfel, data limită până la care cetățenii pot semna noul contract este 31 martie 2021.

Însă, potrivit ordinului, consumul de energie electrică de la 1 ianuarie și până la data încheierii contractului se facturează la prețul din  pentru serviciul universal  comunicată de către furnizor. Astfel, clientul va plăti prețul majorat pentru zilele în care nu a încheiat noul contract.

Pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei consumatorii pot compara ofertele de la 82 de furnizori .  Valoarea unitară a facturii în lei/kwh pentru județul Gorj este cuprinsă între 0,67 și 1,21 lei, în funcție de operatorul ales.

Formularul aferent abonării la o companie de furnizare a energiei electrice poate fi găsit la reprezentanța companiei sau online. De asemenea, consumatorii pot cere mai multe informații la numerele de telefon ale fiecărui furnizor de energie electrică.