Munte de gunoi de 40 de metri

Problema disconfortului olfactiv provenit de la groapa de gunoi este cunoascută de toți locuitorii municipiului și nu numai. În unele dimineți, mirosul greu de levigat s-a resimțit chiar și în centrul orașului, însă cetățenii din zona Slobozia sunt nevoiți să-l suporte zilnic.

Deși are mai bine de 10 ani, mirosul a început să se resimtă odată cu aducerea deșeurilor din alte județe. În fiecare zi mașini de gunoi din alte localități intră pe poarta depozitului. Conform autorizației de mediu, Compartimentul al doilea ar avea un timp de funcționare de 10 ani, însă unele surse suțin că este la peste 60% din capacitate, în trei ani de funcționare.

Compartimentul 3 ar urma să aibă un timp de funcționare 14 ani, urmând ca celulele 4,5 și 6 să fie funcționale prin supraînălțarea celorlalte 3. Astfel, înălțimea finală ar ajunge la 40 de metri, mai înaltă chiar și decât Coloana Infinitului.

Deși s-au dat zeci de amenzi considerabile atât de către Garda de Mediu cât și de către Administrația Națională Apele Române, administratorul depozitului pare să nu fie interesat de combaterea poluării olfactive. Direcția de Sănătate Publică a obligat societatea să facă un studiu de impact, iar cetățenii, organizați în Grupul Civic Gorj, vor face și ei în paralel acest studiu pentru a compara rezultatele.

Celula 2 a depozitului are o capacietate medie a levigatului anuală de aproape 12 000 de metri cubi, însemând că zilnic  cantitatea de levigat este 32 de metri cubi. Un nou protest se anunță mâine la ora 15.00 în fața Primăriei Municipiului Târgu Jiu.