ActualitateSliderUltima ora

Prima zi a Revoluției

În dimineaţa zilei de 16 decembrie 1989, timişorenii alungaţi cu o seară înainte din faţa Bisericii Reformate au revenit în acelaşi loc. Câteva sute de oameni au încercat atunci să împiedice evacuarea pastorului reformat Laszlo Tokes.

În Piaţa Maria, în apropierea casei parohiale, un grup de demonstranţi a blocat accesul cu 2 tramvaie. Au format un lanţ viu pentru a împiedica intrarea forţelor de ordine şi au început să strige sloganuri anticomuniste. Pentru prima dată s-a scandat “Jos Ceauşescu!”, apoi “Libertate”, “Dreptate” şi a fost intonat “Deşteaptă-te, române!”.

În după-amiaza aceleiași zile, în piaţă s-a intervenit cu tunuri de apă, gaze lacrimogene şi bastoane de cauciuc. Atunci au avut loc şi primele arestări. Protestatarii au pornit spre centru, alături de sindicate şi studenţii și i-au chemat pe timişoreni în stradă. Câteva mii de oameni au ajuns în centru.

Seara, după ora 21, au început luptele de stradă care au durat până după miezul nopţii. Au fost distruse magazine, iar demonstranţii au fost înconjuraţi de camioane cu militari și ieşirile din oraş au fost blocate.

A doua zi au căzut primii martiri ai Revoluţiei, după ce militarii şi miliţienii au deschis focul. A fost instituită starea de necesitate în judeţul Timiş, iar mai apoi în toată ţara.

Articole similare

Back to top button