ActualitateSliderUltima ora

Pandemia a afectat grav economia

Oamenii de afaceri din România, investitori, manageri și angajați cu funcții de răspundere din majoritatea domeniilor economice, privesc cu precauție la perspectivele economiei, în contextul accentuării problemelor financiare cauzate de pandemia COVID-19.

Criza epidemiologică a afectat într-un mod semnificativ mediul de afaceri românesc, unul și așa fragil, cu peste 90% din companii slab capitalizate, multe dintre ele aflate în zona de supraviețuire, fără disponibilități financiare pe termen mediu și lung. Conform unui studiu realizat la nivel național, 91% dintre companiile din România se simt afectate de epidemia de Coronavirus, cu un impact total mediu de -10,2% pentru anul 2020.

Cele mai vizibile efecte ale epidemiei de COVID-19 sunt reducerea cifrei de afaceri și impactul produs de suspendarea activităților companiei.

Economia județului Gorj a fost și ea afectată de pandemia COVID-19.

Conform statisticilor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului numărul înmatriculărilor a scăzut cu aproximativ 35% față de anul trecut. Dacă în anul 2019 numărul înmatriculărilor era de aproximativ 1.681, anul acesta a ajuns la 1.095.

De asemnea numărul dizolvărilor și al radierilor a scăzut considerabil față de anul 2019 în Gorj. În anul 2019 numărul radierilor a fost de aproximativ 1.626, pe când în prezent numărul lor este de doar 464, observăm o scădere de peste 71%.

La nivel național, numărul firmelor care și-au suspendat activitatea a scăzut, în primele 10 luni din 2020, cu peste 24,3% față de perioada similară din 2019, ajungând la 8.978.

Cele mai multe companii care și-au suspendat activitatea în perioada ianuarie – octombrie 2020 erau în București, Cluj, Constanța și Bihor.

La polul opus, cele mai puține suspendări au fost consemnate în județele Ialomița și Gorj.

Conform unui sondaj realizat de o cunoscută companie de consultanță, la care au participat 1.800 de manageri din toată țara, peste 72% declară că au resimțit efectele pandemiei, intâmpinând dificultăți financiare și doar 7% au avut afaceri imune la criza generată de situația Covid.

Aproape 3 din 5 directori de companii susțin că cifra de afaceri a firmei pe care o conduc este la jumătate față de anul trecut. De asemenea la rubrica cele mai mari probleme întâlnite în contextul actual al pandemiei, primul loc a fost ocupat de scăderea vânzărilor 61%, iar pe loc secund a fost neîncasarea facturilor.

Întrebați ce ar face dacă afacerea pe care o conduc sau o reprezintă ar intra în dificultate, peste 70% dintre manageri au indicat că ar apela la insolvență.

Dincolo de acestea, economia din România încearcă să se mențină pe o linie de plutire în prezent. Noile estimări ale Fondul Monetar Internațional sunt mai optimiste pentru România, susținând că în anul 2021 urmează să își revină.

Articole similare

Back to top button