ActualitateSliderUltima ora

Importanța votului

Cetățenii merg la urne și acordă votul lor canditaților care i-au convins, sau partidelor politice preferate. Votul este expresia formală a sprijinului cetățenilor față de o idee, un candidat sau un partid politic.

În fapt, asta reprezintă democrația: puterea în mâna poporului. Parlamentul este reprezentantul tuturor cetățenilor unei țări democratice. Așadar, parlamentarii trebuie să servească interesului public, ci nu invers. Cetățenii au dreptul de a alege cine îi va reprezenta și cum îi va reprezenta.

Dreptul la vot este cuprins și în Constituția României. A fost câștigat cu greu acum aproape 31 de ani în decembrie 1989.

În 1990 alegerile prezidențiale au fost singurele din istoria electorală post-decembristă în urma cărora Șeful Statului a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat atunci la urne peste 86% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a mai putut fi egalat niciodată.

Primele alegeri parlamentare de după Revoluție au fost organizate pe 20 mai 1990. Și atunci au venit la vot 86% dintre cetățenii care aveau acest drept. Următorul scrutin a avut loc în decembrie 1992. 76,29% a fost prezența la vot în acel an. În 3 noiembrie 1996 și-au exercitat dreptul fundamental 76,01% dintre românii cu drept de vot, în timp ce în 2000, prezența  a scăzut cu mai mult de 10%.

În 2004, doar puțin peste jumătate dintre cetățenii care puteau vota au venit să aleagă Parlamentul, iar în 2008 a fost înregistrată cea mai mică prezență la urne. Doar 39% au hotărât să pună ștampila pe buletinul de vot.

În 2012 s-au mobilizat mai mulți cetățeni, iar prezența a crescut la aproape 42%. Ultimul scrutin  pentru alegerea Legislativului a avut loc în 2016, când au participat la procesul electoral aproape 39,5% dintre cetățenii cu drept de vot.

Observăm astfel un trend descendent al prezenței la urne. Se pare că bucuria câștigării dreptului de a alege a fost manifestată doar în primii ani de după revoluție. Ulterior, dezamăgirea cetățenilor s-a regăsit în participarea scăzută la procesul electoral.

Pentru toți anii în care românii nu au avut dreptul de a vota, pentru cei ce și-au pierdut viața în decembrie 1989  ca să îl câștige și pentru 31 de ani în care s-au ales 7 Parlamente, dar și pentru că ștampila este cea mai importantă armă a cetățenilor, românii trebuie să iasă la vot!

Articole similare

Back to top button