Semnificația zilei de 1 Decembrie

Astăzi, 1 Decembrie, românii sărbătoresc Ziua Națională și rememorează Marea Unire din anul 1918. Momentul istoric marchează întregirea țării prin alăturarea Transilvaniei, iar festivitățile anuale amintesc oamenilor de formarea României Mari.

102 ani se împlinesc azi de la Marea Unire. Dacă în anii trecuți, peste 660 de manifestări de 1 Decembre aveau loc, anul acesta din pricina pandemiei și a restricțiilor impuse de aceasta, numărul lor a scăzut drastic.

Vestita ceremonie de la Arcul de Triumf cu ocazia Zilei Naționale a României s-a desfășurat anul acesta fără paradă militară și fără public.

De asemnea parada militară de la Alba Iulia a lipsit în acest an. Ziua Națională a fost serbată în acest an fără paradă militară, fără scenă de concerte și fără masă populară la Alba Iulia. Autoritățile au punctat în mod simbolic câteva evenimente tradiționale: depuneri de coroane și o slujbă de Te Deum.

În ceea ce privește semnificația zilei de astăzi, 1 Decembrie nu a marcat mereu Ziua Națională, ci a fost promulgată în 1990 de fostul președinte Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial. În trecut, între 1866 și 1947, românii sărbătoreau Ziua Națională pe 10 Mai.

Odată cu abdicarea Regelui Mihai I și cu proclamarea Republicii Populare Române, Ziua Națională a fost schimbată în 23 August, sub numele oficial de „ziua insurecției armate antifasciste”. Această zi a marcat și începutul revoluției populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste.

La 1 Decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba-Iulia a adoptat rezoluția care atesta unirea tuturor românilor din provinciile istorice cu România formată până la acea data doar din Țara Românească și Moldova. În ziua de 11 decembrie 1918, regale Ferdinand a ratificat Legea Unirii printr-un decret, aceasta fiind votată ulterior de Adunarea Deputaților.

În prezent, data de 1 Decembrie este sărbătoare publică, românii amintindu-și an de an de lupta asiduă pe care au dus-o strămoșii lor pentru a adduce poporul sub același steag.