ActualitateFără categorieSliderUltima ora

Cum votează persoanele aflate în carantină sau izolare ?

Cetățenii cu drept de vot aflați în carantină în perioada alegerilor parlamentare pot vota dacă depun o cerere în acest sens însoțită de decizia de carantină emisă de Direcția de Sănătate Publică.

Persoanele aflate în izolare care doresc să își exercite dreptul la vot trebuie să depună o cerere și o copie: biletul de externare care să confirme diagnosticul și indicația de izolare, decizia de izolare depusă de DSP și rezultatul unui test COVID-19 pozitiv din ultimele 14 zile.

Conform deciziei Biroului Electoral Central, cererile privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul unei urne speciale constituie și cereri pentru exercitarea dreptului de vot.

De asemnea, conform deciziei Biroului Electoral Central „În cazul persoanelor în privința cărora direcțiile de sănătate publică au confirmat conform art. 2 instituirea izolării sau carantinei, birourile electorale de circumscripție județeană/oficiile electorale, după caz, imprimă cererile privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale prevăzute la art. 1 alin. (7) din decizia Biroului Electoral Central nr.40/2020, republicată, pe care le transmit, împreună cu deciziile emise de direcțiile de sănătate publică, prin intermediul instituției prefectului, până cel mai târziu în data de 6 decembrie 2020, ora 10.00, biroului electoral al secției de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale”.

Cetățenii cu drept de vot aflați în aceste situații, cărora NU li s-au eliberat actele în cauză, pot transmite, prin orice mijloace, birourilor electorale de circumscripție sau oficiilor electorale, după caz, cereri privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale.

Birourile electorale de circumscripție și oficiile electorale asigură transmiterea, de îndată, către direcțiile de sănătate publică județeană, a listei persoanelor care au trimis cereri, în vederea luării măsurilor necesare pentru emiterea urgentă a documentelor necesare exercitării dreptului de vot prin intermediul urnei speciale.

Cererile pot fi depuse până cel mai târziu în data de 4 decembrie 2020, prin mijloace electronice biroului electoral.

Alegerile parlamentare au loc duminică, 6 decembrie. Românii merg la vot pentru a-și alege viitoarea componență a Parlamentului României pentru următorii 4 ani.

Articole similare

Back to top button