ActualitateSliderUltima ora

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

Există foarte multe obiceiuri și superstiții legate se sfântul Andrei. Marea majoritate au legătură cu revolta, cu măritișul sau cu protecția oamenilor împotriva spiritelor rele care bântuie alături de cei vii în ultima noapte de toamnă.

Pentru a reuși să alunge spiritele rele, românii folosesc usturoiul pretutindeni, fie la grajdurile animalelor, fie la cruciulițele făcute pe mâinile copiilor. Pragul casei se unge și el cu usturoi, la fel și geamurile, ușile și toate locurile pe unde spiritele rele ar putea intra în casă.

De asemenea, oamenii cred că în ajun apar și strigoii, ființe cu suflete pedepsite pentru viața nepotrivită pe  care au avut-o.

Fetele care vor să se mărite obișnuiesc să ascundă sub pernă un fir de busuioc pentru a-și visa ursitul. La miezul nopții, acestea obișnuiesc să întoarcă un ultcior de lut cu gura în jos și pun pe fundul vasului 3 cărbuni încinși. Rostesc apoi o incantație pentru a cuceri inima iubitului cu care vor să se mărite.

O altă modalitate de a afla cum arată ursitul este de a ține în mână două lumânări aprinse în timp ce tânăra privește într-un pahar cu apă în care a fost pusă o verighetă sfințită pentru cununie.

Din popor a mai apărut și superstiția conform căreia spiritele rele nu vor putea intra în casă dacp gospodinele întorc seara toate cănile sau vasele cu gura în jos. În unele locuri, animalelor li se pune busuioc în mâncare, iar în apă câteva picături de agheasmă.

Gospodarii obișnuiesc ca de Sfântul Andrei să pună grâu la încolțit pentru a afla cum va fi recolta de anul viitor, dar și cât de prosperă va fi casa și familia lui în anul ce vine.

În zilele noastre însă, oamenii au început să nu mai creadă în superstiții.

Nu în ultimul rând, vremea din noaptea de Sfântul Andrei ne va spune cum va fi iarna ce urmează. Dacă oamenii au parte de un cer senin, sezonul rece va fi unul blând.

Articole similare

Back to top button