ActualitateSliderUltima ora

1 Decembrie în Gorj

Pe 1 Decembrie, românii sărbătoresc Ziua Națională și rememorează Marea Unire din 1918. Momentul istoric marchează întregirea țării prin alăturarea Transilvaniei. Festivitățile anuale amintesc oamenilor de formarea României Mari, care a adus împreună poporul unit în spirit, limbă și valori.

În acest an, din pricina numărului în creștere a cazurilor noi pozitive și a restricțiilor drastice, vestitele festivități de 1 Decembrie nu vor mai fi sărbătorite cu atât de mult fast precum în anii trecuți.

La nivelul municipiului Motru, primarul Cosmin Morega, își dorește totuși ca această zi importantă să nu rămână neserbată. Reprezentativele steaguri au fost amplasate atât la nivelul orașului Motru, cât și în localitățile și satele componente.

Vor fi depuse coroane la monumentele importante din municipiu, însă activitățile se vor desfășura cu un număr redus de persoane.

Și la nivelul comunei Turburea, edilul Ion Bârca marchează această zi importantă prin depunerea de coroane la monumentele eroilor și arborarea de steaguri.

În comuna Polovragi, primarul Gheorghe Epure susține cu părere de rău că anul acesta, din pricina situației financiare precare, vor fi organizate doar sesiuni online cu tema 1 Decembrie.

Data 1 Decembrie 1918 are, de fapt, o dublă semnificație. Este, pe de o parte, ziua istoricei decizii a Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, care proclamă unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, şi, pe de altă parte, ziua în care regele Ferdinand I, alături de regina Maria, intră în Bucureşti, după aproape doi ani de exil în inima Moldovei.

Articole similare

Back to top button