1 Decembrie altfel

Mii de oameni se strângeau la Târgu Jiu să vadă Parada de 1 Decembrie. Copiii erau cei mai bucuroși să vadă flota din dotarea armatei, poliției sau  jandarmeriei. Tot mii de oameni asistau la aprinderea luminitelor în seara Zilei Naționale, ce era continuată de un concert în Piața Prefecturii.

1 Decembrie 2020 vine fără paradă, fără fasole și fără concerte. La Târgu Jiu, Marea Unire va fi marcată restrâns, fără spectatori și doar cu participarea autorităților locale. Maxim 100 de persoane pot fi prezente la manifestare, iar durata acesteia nu va depăși 60 de minute.

Evenimentele vor începe la 12.00. Va fi intonat Imnul de Stat al României de către Alexandra Bleaje și Fanfara Armonia. Se va oficia apoi o slujbă și va fi transmis mesajul Prim-ministrului Ludovic Orban. Manifestarea va fi continuată de o lecție de istorie și recitarea unei poezii scrise de Adrian Păunescu. În încheiere, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” va desfășura un moment artistic.

Seara, luminițele festive vor fi aprinse în Pieața Prefecturii de către Alexandra Ciobanu, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teologic. Alexandra este o tânără cu dizabilități, dar cu o voință de fier și o ambiție demnă de a fi luată ca model.