Activități IPJ Gorj pentru violența domestică

Polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității Gorj,  au desfășurat  activități de informare și prevenire a violenței domestice în cursul săptămânii trecute.

Violența domestică constă în încercarea unei persoane de a controla și a-și impune puterea asupra partenerului. Violența domestică poate consta în abuz fizic, abuz emoțional sau abuz financiar.

În cadrul acestor activități, polițiștii au purtat discuții cu cetățenii și au distribuit materiale informativ-preventive.

Cetățenii au fost sfătuiți cu privire la modalități de prevenire a violenței domestice și le-a fost prezentată aplicația pentru telefonia mobilă Bright Sky, realizată de Poliția Română în parteneriat cu o fundație a unei cunoscute companii de telefonie mobilă.

În cadrul aplicației sunt descrise acțiunile abuzatorului, pentru ca potențialele victime să înțeleagă cât mai bine formele de manifestare ale violenței domestice, iar prin completarea unui formular electronic acestea își pot evalua rapid siguranța personală. Sunt prezentate informații și sfaturi utile legate de hărțuire și de consimțământul în relațiile sexuale.

De asemnea, utilizatorii pot viziona câteva studii de caz care exemplifică tipurile de comportament abuziv afișate cel mai frecvent în relațiile intime .

În perioada ianuarie – octombrie 2020, la nivelul județului Gorj au fost sesizate 647 de infracțiuni privind violența în familie.

Activitățile de acest fel vor continua  în perioada următoare pe raza întregului județ, pentru a asigura informarea cetățenilor și prevenirea victimizării acestora.