UCB și DGASPC marchează Ziua Drepturilor Copilului

Astăzi se împlinesc 31 de ani de la adoptarea Convenției cu Privire la Drepturile Copilului. Ziua de 20 noiembrie a fost declarată Zi Internațională a Drepturilor Copilului, iar Universitatea Constantin Brancusi din Targu Jiu nu a putut sa nu marcheze evenimentul. Și DGASPC Gorj a organizat un eveniment special pentru copiii cu dizabilități.

Ziua universală a drepturilor copilului a fost stabilită în 1954 şi este sărbătorită, în fiecare an, la 20 noiembrie, susţinând unitatea internaţională, conştientizarea situaţiei copiilor la nivel mondial şi asigurarea bunăstării copiilor.

La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adresat ţărilor din întreaga lume rugămintea de a organiza, începând cu 1956, un eveniment anual, intitulat Ziua universală a copiilor, o zi dedicată copiilor din întreaga lume, o zi prin care drepturile copiilor să fie promovate şi sărbătorite. Cinci ani mai târziu, la 20 noiembrie 1959, Adunarea Generală a ONU adopta Declaraţia pentru Drepturile Copiilor, care defineşte drepturile copilului la protecţie, educaţie, îngrijire a sănătăţii, adăpost şi o alimentaţie potrivită.

În România, mii de copii se luptă cu sărăcia și lipsa educației. Rata abandonului școlar este alarmantă, iar acum ne confruntăm cu un învățământ online în case fără energie electrică.

Universitatea Constantin Brâncuși din Târgu Jiu a marcat această zi prin Facultatea de Științe ale Educației, Drept și Administrație Publică. Departamentul de Științe Juridice și Carieră judiciară organizează o manifestare științifică ce se va desfășura online, cu tema „Protecția Drepturilor Copilului în Spațiul European”.

Ziua a fost marcată și de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj. Cu acest prilej, un mare magazin cu articole sportive a sponsorizat Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Nevoi Speciale Târgu Jiu cu produse și echipamente sportive în valoare de 5200 lei. Copiii au primit biciclete, trambuline, saltele pentru cabinetul de kinetoterapie, mingi, dar și echipamente sportive cu care copiii să poată desfășura activități recreative și să facă mișcare. Pe parcursul zilei, beneficiarii complexului se vor bucura de o sesiune de instruire cu privire la drepturile copiilor, precum și de o informare pe tema bullying-ului, implicați în această activitate fiind și reprezentanți ai poliției.