Taxă pe ambalajele din plastic

Începând cu 2021 românii vor plăti în plus pentru ambalajele reutilizabile de apă, bere sau suc. Banii vor fi însă restituiți odată cu reciclarea ambalajelor. Proiectul se află deja în dezbatere publică.

Sticlele reutilizabile de apă, bere şi suc, dar și PET-urile și dozele de aluminiu vor putea fi returnate în magazine de la anul, pentru reciclare. Sistemul garanției ar urma să fie extins. Astfel, atunci când romțnii vor cumpăra o sticlă de apă sau o doză de bere, vor achita cu 50 de bani în plus, reprezentând garanția pentru reciclare.

Banii achitați inițial vor fi primiți înapoi după ce ambalajul va fi spălat și returnat magazinului. Ministerul  Mediului a supus dezbaterii publice actul normativ ce reglementează sistemul garanție returnare.

Sistemul este unul foarte simplu. Asemenea cazurilor în care se introduce o monedă de 50 de bani în  căruciorul de cumpărături care se recuperează după ce acesta este dus la locul său, și pentru ambalajele recilate se va proceda în același mod.

Operatorii economici vor scumpi fiecare produs îmbuteliat în PET, sticlă sau doză de aluminiu. Un bax cu 6 sticle de apă va costa cu 3 lei mai mult, bani care vor fi recuperați ulterior.

Măsura se aplică pentru toate ambalajele ce conțin până la 3 litri de lichid.

Autoritățile speră că la 3 ani de la lansarea sistemului, România va ajunge la un grad de colectare de minimum 90% a ambalajelor de băuturi. Țara noastră este codașa Europei în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. De la 1 ianuarie va trebui să plătească o taxă pentru cantitatea de plastic introdus pe piață și nereciclat.