Peste 800 de amenzi în weekend

La nivel național, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 15 noiembrie, 9.930 de sancțiuni contravenționale, în valoare de de aproape 2.000.000 de lei, ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei.

Deși situația la nivelul țării este una îngrijorătoare, românii pare că nu înțeleg importanța respectării măsurilor de prevenire și combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Numeroasele controale ale poliție au avut drept rezultat sute de amenzi aplicate cetățenilor. La nivelul județului Gorj, în weekend peste 800 de sancțiuni au fost înregistrare ca urmare a nerespectării măsurilor de purtare a măștilor de protecție, în valoare totală de peste 115.000 de lei.

Inspectoratul de Poliție Județean Gorj a transmis că în ultimele 24 de ore au fost desfășurate 17 acțiuni de verificare cu efective mărite în sistem integrat, sub coordonarea Instituției Prefectului, împreună cu celelalte instituții implicate, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19.

În total, 203 de  polițiști, jandarmi și polițiști locali, lucrători ai ISU Gorj, reprezentanți ai ANPC, ANSVSA și ai Ministerului Sănătății au acționat în zone aglomerate, unităţi de alimentaţie publică şi zonele adiacente acestora, terase și mijloace de transport în comun.

Au fost constate mai multe nereguli astfel că 287 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală  de peste 31.000 de lei au fost aplicate. Toate sancțiunile au fost aplicate în baza Legii nr. 55/2020, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală.

De asemenea, au fost desfășurate acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la măsurile impuse, pe raza întregului județ, privind obligativitatea purtării măștii de protecție și păstrarea distanțării pentru toate persoanele prezente, în spațiul public, în funcție de restricțiile prevăzute în municipiu Târgu-Jiu și orașele sau comunele din județul Gorj.

Conform Hotărârii de Guvern, circulația persoanelor în afara locuinței în intervalul orar 23:00 – 05:00, este restricționată, cu unele excepții pentru motive justificate, în care persoanele sunt obligate să prezinte legitimația de serviciu sau adeverință eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere.

Purtarea măștii de protecție este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, iar desfășurarea reuniunilor este strict interzisă.

Forțele de ordine vor desfășura permanent activități de verificare cu privire la respectarea prevederilor impuse pe perioada stării de alertă.