ActualitateSliderUltima ora

Au crescut prețurile

Prețurile de consum în luna octombrie 2020 au crescut cu aproximativ 2,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, după cum arată o statistică INS.

Cartofii s-au scumpit cel mai mult în octombrie față de septembrie. Prețul acestora a crescut cu 4,6%. Comparativ cu ultima lună a lui 2019, fasolea și alte leguminoaste și-au mărit prețul cu peste 17,5%.

Pe de altă parte, citricile și alte fructe meridionale s-au ieftinit cu 3,89%față de septembrie. Însă dacă ar fi să comparăm cu 2019, românii trebuie să plătească mai mult cu 11,4% pentru lămâi și portocale.

Datele publicate de Institutul Național de statistică prevăd o rată anuală a inflației în scădere față de prima lună de toamnă, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,34%, serviciile cu aproape 3%, iar mărfurile nealimentare cu 0,6%.

Vineri se va desfășura și evenimentul Black Friday, unde majoritatea produselor vor suferi reduceri consistente. O analiză realizată de o companie de consultanță conchide că vânzările de anul acesta vor fi cu cel puțin 20% mai mici decât cele din 2019.

Românii sunt influențați și de sentimentul de incertitudine privind viitorul, astfel că nu vor mai cheltui excesiv, așa cum au făcuit în 2019. În perioada stării de urgență au fost făcute mai multe achiziții pentru reamenajarea locuințelor, astfel că acest sector va fi vitregit de încasări în campania Black Friday.

Articole similare

Back to top button