ActualitateSliderUltima ora

Lecții în cutia poștală la lumina lumânării

În condițiile în care toate activitățile didactice s-au mutat în online, se discută tot mai mult despre elevii care nu au acces la internet sau la tehnologia necesară participării la cursuri. La nivelul județului Gorj sunt peste  3700 de elevi care nu au acces la internet. Peste 4500 de elevi nu au niciun dispozitiv de pe care să poată studia online.

Se pare că pentru autorități acestea sunt doar cifre, actualizate de la zi la zi. Soluțiile pentru aceștia, trebuie să le găsească profesorii, nicidecum Ministerul Educației. Pentru Inspectoratul Școlar Județean Gorj, „sunt destul de mulți, dar vorbim despre zona rurală”, ca și cum ar fi normal ca elevii din sate să nu aibă acces la internet sau tehnologie.

Inspectoratul știe că în anumite localități nu există nici măcar curent electric. Știe și că dacă s-ar dona tablete și telefoane ar fi în zadar. În cazul acestora, educatorii, învățătorii și profesorii vor trebui să se deplaseze la poarta fiecărui copil și să lase lecțiile xeroxate și fișele de lucru în cutia poștală, pentru a nu lua contact cu aceștia.

Cu alte cuvinte, elevii vor învăța singuri, la lumina lumânării, fără să le explice absolut nimeni lucrurile pe care nu le înțeleg, pentru că, profesorii nu pot lua contact direct cu ei. Probabil temele le vor lăsa tot în cutia poștală, iar profesorul le va ridica, însă nu-i va putea spune elevului unde și de ce a greșit.

În cazul gimnaziului, profesorii nu vor face coadă la poarta copiilor. Dirigintele trebuie să strângă toate lecțiile de la profesori și să le aducă elevilor, din nou, în cutia poștală. Mai mult,  Inspectoratul Școlar Județean Gorj a rugat directorii de școli să discute cu profesorii și găsească soluții pentru cazurile prezentate. Cu alte cuvinte, cadrele didactice trebuie „să se descurce”.

În România mii de copii treăiesc la limita subzinstenței. În condițiile în care deja ne confruntăm cu o rată a abandonului școlar îngrijorătoare și cu un procent semnificativ de analfabeți funcționali, școala se desfășoară ba în online, ba față în față, ba „din poartă în poartă”.

Articole similare

Back to top button