APAREGIO nu dă niciun leu înapoi

În urma unui proces între Primăria Târgu Jiu și ADIA, instanța a decis că majorarea prețurilor la apă și canalizare este ilegală. Edilul municipiului, Marcel Romanescu, susține că societatea Aparegio ar trebui să înapoieze imediat banii cetățenilor.

Se pare însă că cetățenii nu vor vedea niciun leu. Traian Pătrășcoiu neagă chiar și existența procesului cu Primăria Târgu Jiu și spune că nu trebuie să restituie niciun ban cetățenilor. Mai mult, socitățile comerciale au primit o împreună cu factura și o notificare. Agenții comerciali trebuie să comunice operatorului Aparegio Gorj suprafețele construite și neconstruite ale incintelor pe care le deține, împreună cu o declarație pe proprie răspundere, pentru ca Aparegio să calculeze factura pe…apa de ploaie. Pătrășcoiu spune că aceasta nu este o taxă pe apa pluvială, ci.. un preț. Dar nu a dorit să ne ofere mai multe detalii.

Însă dacă ne uităm în DEX, prețul este o „sumă de bani pe care trebuie să o plătească cumpărătorul pentru achiziționarea unui produs sau pentru un serviciu”. Așadar Aparegio „ne vinde” apa de ploaie. Pe de altă parte, taxa reprezintă o sumă de bani care se plătește unei instituții în schimbul unor servicii prestate sau al anumitor drepturi.

Probabil Pătrășcoiu se referă la serviciile de canalizare care ar trebui să preia apa meteorică de pe străzi. În schimb, este binecunoscut faptul că aproape jumătate de oraș se inundă  la fiecare ploaie mai serioasă.

Până ne vom lămuri dacă este o taxă sau un preț, agenții economici trebuie să dea declația „în vederea stabilirii cantității de apă pluvială pe care o evacuează în rețeaua publică de canalizare a localității”. În caz contrar, „se vor lua în calcul suprafețele obținute de operator de la compartimentele de impozite și taxe din cadrul UAT-urilor sau prin orice alte mijloace.”