ActualitateSliderUltima ora

Focar de PPA la Roșia de Amaradia

Numărul focarelor de Pestă Porcină Africană este în continuă creștere, după ce în sezonul estival lucrurile păreau mai liniștite. După ce au fost identificate mai multe cazuri în Stoina și Căpreni, vineri au fost declarate alte 3 focare în comuna Roșia de Amaradia.

La nivelul județului Gorj sunt active 38 de focare. Majoritatea sunt înregistrate în localitățile de pe valea Amaradiei.

Inspectorii DSVSA Gorj au procedat la aplicarea măsurilor de ucidere, îngropare și dezinfecție a suinelor în focarele de PPA. Deși oamenii au fost sfătuiți să nu își hrănească animalele cu resturi de mâncare, se pare că aceștia refuză să ia în considerare sfaturile autorităților. Mai mult, porumbul cules din lanurile în care porcii mistreți și-au făcut simțită prezența ar trebui aruncat. Însă gospodarii continuă să îngrașe porcii cu cereale contaminate de virusul Pestei Porcine.

În zonele afectate a fost restricționată mișcarea animalelor și au fost aplicate măsuri de dezinfectare la ieșirea și la intrarea din exploatație. De asemenea, în localitățile cu focare niciun animal nu poate părăsi limitele unității administrativ-teritoriale. Indiferent de specie, toate animalele sunt considerate vectori, iar virusul ar putea fi dus dintr-o gospodărie în alta și focarele să se extindă la nesfârșit.

Articole similare

Back to top button